Pelastusarmeija

PELASTUSARMEIJA

 

Syntyhistoria

Pelastusarmeija syntyi 1800-luvun loppupuoliskolla Lontoossa. Sen perustajina olivat William ja Catherine Booth, jotka olivat metodisteja. He halusivat antaa kaiken Jumalan käyttöön ja kokivat, että juuri köyhä väestö oli heidän kansansa. Vuonna 1865 liike muotoutui Itä-Lontoon kristilliseksi lähetykseksi ja sai virallisesti nimekseen The Salvation Army (Pelastusarmeija) 1878. Liike kävi sotaa ihmisten ja yhteyskunnan pahuutta vastaan. Se nimitti työntekijänsä upseereiksi ja sivutoimiset jäsenet sotilaiksi. Heille annettiin virka-asut. Pelastusarmeijan lehdeksi tuli Sotahuuto.

Pelastusarmeijan iskulause oli ”soppaa, saippuaa ja evankeliumia”. Se järjesti herätyskokouksia ja teki monipuolista sosiaalista auttamistyötä. Liike kannatti raittiutta ja naisten tasa-arvoa. Moni alkoholisti, rikollinen ja syrjäytynyt tuli uskoon ja alkoi palvella Pelastusarmeijassa. Näiden syiden vuoksi monet kristilliset kirkot ja seurakunnat eivät hyväksyneet sen toimintaa. Lisäksi mm. kapakoitsijat järjestivät levottomuuksia, koska alkoholin myyntitulot romahtivat.

Pelastusarmeijaa vastustettiin erittäin voimakkaasti, mutta silti liike levisi nopeasti moniin maihin. Nykyään Pelastusarmeija toimii 126 maassa 175 eri kielellä. Suomeen liike tuli 1889. Sen pitämiä iloisia soiton täyttämiä kokouksia pilkattiin, virkapuvut kiellettiin, sen rekisteröitymishakemus hylättiin, työntekijöitä vangittiin ja kannattajia karkotettiin maasta. Tästä huolimatta Pelastusarmeija jatkoi aktiivista evankeliointia ja sosiaalista toimintaa. Etenkin sotien aikana se kasvatti yleistä hyväksyntää. Jo vuoteen 1920 mennessä se oli perustanut suurimman osan nykyisistä paikallisosastoista. Pelastusarmeija on harjoittanut monipuolista auttamistyötä, jota arvostetaan. Se ylläpitää päihteiden väärinkäyttäjien huolto- ja suojakoteja, yömajoja ja vanhainkoteja. Liikkeen vankila- ja katulähetystyö sekä joulupatakeräykset ovat sen tunnetuimpia muotoja.

 

Luonne

Pelastusarmeijalla on vahva herätys- ja pyhityskristillinen tausta. Sen jäsenet kieltäytyvät päihteistä, tupakasta ja uhkapeleistä. Pelastusarmeija ei pidä kastetta ja ehtoollista pelastuksen ja hengellisten lahjojen edellytyksenä. Sakramenttioppi on kuitenkin muotoiltu niin väljästi, että se ja sen jäsenet voivat toimia yhteistyössä erilaisten kristillisten kirkkokuntien ja suuntausten kanssa. Esimerkiksi Suomessa liikkeen jäsenistä yli 90 % kuuluu ev.lut. kirkkoon. Pelastusarmeijaan voi liittyä siviilijäseneksi tai sotilaaksi ja pyrkiä upseeriksi kolmivuotisen koulutuksen kautta. Paikallisosastot vastaavat kirkkokuntien seurakuntia paikallistasolla. Pelastusarmeijan motto ”soppaa, saippuaa ja evankeliumia” on yhä voimassa.

 

Nettisivut

Pelastusarmeijan mielenkiitoisesta historiasta ja nykyisestä toiminnasta voit lukea parhaiten pelastusarmeija.fi nettisivuilla tai käymällä lähimmällä paikallisosastolla.