Metodistikirkko

SUOMEN METODISTIKIRKKO

 

Syntyhistoria

Metodismi syntyi Englannin Anglikaanikirkossa sen sisäisenä herätysliikkeenä. Sen perusti pappi Johnn Wesley vuodesta 1738 alkaen. Herätysliikkeelle tunnusomaista oli tiettyjen evankeliointi- ja kokousmetodien käyttö, mistä he saivat nimensäkin. Wesleyn aikana herätysliike ei edes pyrkinyt omaksi kirkkokunnakseen. Liike levisi Irlantiin ja Amerikkaan. Omaksi kirkkokunnaksi metodismi järjestäytyi vuonna 1784 Usassa ja 1795 Englannissa. Yhteensä metodisteja on noin 70 miljoonaa.

Suomeen metodismi tuli amerikkalaisessa muodossa siirtolaisten ja merimiesten välityksellä 1850-60-luvuilla. Toiminta keskittyi ruotsinkieliseen Pohjanmaahan. Ensimmäinen virallinen seurakunta perustettiin Vaasaan vuonna 1881. Toiminta laajeni 1900-luvun alussa suomenkielisten pariin ja Sisä-Suomen kaupunkeihin ja teollisuusyhdyskuntiin. Vuonna 1925 perustettiin Suomen Metodistikirkko ja sen ruotsinkielinen osasto, jonka nimi on nykyään Finlands Svenska Metodistkyrka. Niihin kuuluu noin 2000 jäsentä 20 seurakunnassa. Metodistien lehtiä ovat Rauhan Sanomia sekä Nya Budbäraren.

 

Luonne

Suomen metodistit luonnehtivat liikettä luterilaisuuden ja vapaiden kristillisten suuntien välimaastoon kuuluvaksi. Metodistikirkon oppi pohjautuu Raamattuun ja Apostoliseen uskontunnustukseen. Kirkko hyväksyy lapsikasteen mutta korostaa vahvasti henkilökohtaista uskoa, uudestisyntymistä ja pyhityselämää. Täysjäsenyyden ohella on ns. valmistava jäsenyys ennen konfirmaatiota. Kirkon nettisivujen etusivulla sanotaan, että henkilökohtainen uskontunnustus on riittävää mutta samalla jokainen on vapaa muodostamaan oman käsityksensä opillisista asioista (?).

 

Nettisivut

Metodistikirkon uskoon ja toimintaan voit tutustua metodistikirkko.fi (suom) ja metodistkyrkan.fi (ruots) nettisivuilla tai käymällä lähimmässä paikallisessa seurakunnassa.