Kesämatkojen siunaamishetki

Vietimme motoristien ja kesämatkailijoiden hartaushetkeä Oripäässä.
Tämä Sana ja siunaus on tarkoitettu kaikille matkalaisille, sinullekin!

 

MATKAPSALMI 121: Herra on varjelijasi

Matkalaulu. Minä kohotan katseeni vuoria kohti. Mistä saisin avun?
Minä saan avun Herralta, häneltä, joka on luonut taivaan ja maan.

Herra ei anna sinun jalkasi horjua, väsymättä hän varjelee.
Ei hän väsy, ei hän nuku, hän on Israelin turva.

Hän on suojaava varjo, hän on vartijasi, hän ei väisty viereltäsi.
Päivällä ei aurinko vahingoita sinua eikä kuunvalo yöllä.

Herra varjelee sinut kaikelta pahalta, hän suojelee koko elämäsi.
Herra varjelee kaikki sinun askeleesi, sinun lähtösi ja tulosi nyt ja aina.

 

Hartauspuhe: MATKALLA!

Olemme tulleet koolle tankkausasemalle. Saamme tankata kahvin ja mehun jälkeen sydämiimme jotain sellaista, mitä ei tämän maailman huoltoasemilta saa.

Tähän hetkeen olemme tulleet monenlaisten matkojen ja teiden takaa. Elämä on kuljettanut meitä läpi erilaisten maisemien. Välillä matkanteko on ollut helppoa ja mukavaa, toisinaan haastavaa ja vaikeaakin. Välillä tie on selkeä ja taivas on kirkas. Välillä suunta voi olla hukassa sumujen ja myrskyjen keskellä. Ja mitä onkaan edessä, emme osaa edes aavistella.

Jumalan lupauksia

Olipa mitä tahansa, Jumala on luvannut olla kanssamme, kun sitä pyydämme. Hän on kanssamme iloissa ja suruissa, arjessa ja juhlassa.

Profeetta Jeremiaan kirjassa sanotaan: Minä johdatan teitä, kun te kuljette rukoillen (Jer 31:9). Tätä johdatusta ja siunausta me olemme tänään pyytämässä elämäämme.

Saamme luottaa siihen, että Jumalalla on hyvä tahto ja mielenkiintoinen, välillä haastavakin reitti valmistettuna meille. Hän lupaa: Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon (Jer 29:11).

Jumalan puolelta kaikki on selvää, mutta meidän ihmisten puolelta kaikki on välillä varsin monimutkaista ja epäselvää.

Rukouksia

Isä meidän -rukouksessa rukoilemme kyllä rohkeasti Tapahtukoon sinun tahtosi, mutta käytännössä sydämemme ei ole siinä aina mukana. Ennen kuin suostumme Jumalan tahtoon, opettelemme elämän realiteetteja kantapään kautta.

Tämä pyyntö on kuitenkin kaikkein paras rukous ja kun sydämestämme sen rukoilemme ja annamme Jumalan todella vaikuttaa ja johdattaa elämässämme, hän todella tekee niin.

Mutta koska tämä yksinkertainen pyyntö on joskus hyvin vaikea, tarvitsemme sen rinnalle toisen yhtä tärkeän rukouksen matkaevääksi. Se on: Jumala, ole minulle syntiselle armollinen, armahda, anna anteeksi ja uudista meitä joka päivä”.

Moninainen johdatus

Jumala johdattaa, siunaa ja varjelee meitä. Siitä voimme vakuuttua, kun

  • Tätä kaikkea pyydämme ja siihen aidosti suostumme.
  • Opettelemme tuntemaan Luojaamme ajan kanssa ja luotamme siihen, että hän on hyvä. Hänellä on hyvä tahto meitä kohtaa kaikissa elämämme tilanteissa kehdosta aina taivaan portille saakka ja ikuisuuksiin saakka.
  • Luemme Raamattua ja sovellamme sen ohjeita elämäämme. Se on hyvin tärkeä osa Jumalan johdatusta, siunausta ja varjelusta. Raamattu on elämän tiekartta. Siinä on parhaat reittiohjeet. On kehotuksen sanoja, vihreitä valoja. On myös keltaisia valoja: odota Herraa, kaikelle on oma aikansa. Ja on myös niitä punaisia valoja: pysähdy, tai sinun käy huonosti. Emme voi syyttää Jumalaa, jos rikomme näitä elämän liikennesääntöjä.
  • Käytämme tervettä maalaisjärkeä ja keskustelemme ystävien kanssa elämän risteyspaikoilla. Pohdimme yhdessä, mihin suuntaan kannattaa mennä. Yhdessä olemme viisaampia. On enemmän kokemusta pelissä. Jumala antaa viisautta, kun sitä pyydämme.
  • Seuraamalla olosuhteita. Jumala avaa ja sulkee ovia. Ilma voi olla niin huono, että ei kannata lähteä. Tai sitten aurinko hymyilee ja on aika lähteä liikkeelle. Näin on koko elämässäkin.
  • Kuuntelemalla omaakin sydäntämme. Peruslevollisuus ja rauha ovat hyviä merkkejä. Jos taas ahdistumme ja tulemme hyvin levottomiksi, se voi viestiä, että olemme menossa väärään suuntaan. Varsinkin kun elämme Sanan ja rukouksen hengessä, Jumalan läsnäolo vahvistaa, rohkaisee tai varoittaa meitä.

Näin Jumala tahtoo monella eri tavalla meitä johdattaa, siunata ja varjella. Elämämme teille on pystytetty selkeitä tienviittoja. Emme eksy. Ja vaikka me emme aina olisikaan kartalla, Jumala näkee ylhäältä kokonaisuuden ja sen, missä olemme. Hän kyllä vie perille saakka.

Monista tienviitoista huolimatta jokainen päivä on täynnä mahdollisuuksia ja seikkailuakin. Ei ole mitään yksitoikkoista peruskaavaa, jonka mukaan päivät kuluisivat.

Elämään kuuluu löytämisen ilo ja tuska. Jokainen hetki on tärkeä ja ainutlaatuinen. Kuitenkin ratkaisevaa on se, että me kuljemme elämämme tietä Jumalan omina, hänen lapsinaan.

Vain Jumalan yhteydessä elämällä on tarkoitus ja mielekkyys. Vain Jumalan yhteydessä voimme nauttia ja rakentaa hyvää. Vain Jumalan yhteydessä kestämme vastoinkäymiset ja pettymykset ja harharetketkin. Vain Jumalan yhteydessä pääsemme perille kotiin.

Pieni tarina Afrikasta

Eräs mies halusi kulkea suurelle vuorelle ihailemaan auringonlaskua. Vuori oli päivämatkan päässä sankan viidakon keskellä. Matkalla mies tarvitsi oppaan ja sellaisen hän löysikin – oppaan, joka sanoi tuntevansa tien perille saakka.

Alkumatka oli helppoa. Leveää polkua pitkin oli mukava kulkea aamuauringon säteillessä. Vuori siinteli horisontissa. Hiljalleen polku alkoi kaventua, aurinko nousta keskitaivaalle ja hiki pintaan.

Lopulta koko polku katosi. Edessä oli vain yhä tiheämpää ryteikköä. Opas kulki edellä ja raivasi reittiä suurella viidakkoveitsellä. Vuori oli kadonnut näkyvistä. Ilma oli kuumaa ja kosteaa. Vesi virtasi iholla ja hengitys tiheni. Itikat parveilivat ympärillä.

Näin matkaa tehtiin tunti toisensa jälkeen. Hiljalleen mies alkoi hermostua. Opas ei sanonut mitään vaan kulki hiljaa edellä ja raivasi reittiä. Viimein täysin uupunut mies menetti malttinsa ja pysäytti oppaan: Minne ihmeessä sinä viet meitä? Missä se tie on? Sinähän sanoit tuntevasi tien!

Opas kääntyi, katsoi rauhallisesti miestä silmiin ja sanoi: Minä olen se tie. Minä olen tie.

Mies hätkähti, mutta vakuuttui oppaan sanoista. Päivä kääntyi kohti iltaa ja seurue saapui äkisti viidakon reunalle. Vuori oli aivan edessä. He kapusivat sen laelle juuri oikealla hetkellä. Upea auringonlasku värjäsi maiseman mitä huikaisevimmilla väreillä.

Meidän elämänmatkamme

Tällaiselle elämänmatkalle meitä kutsuu todellinen elämän opas, Vapahtajamme Jeesus Kristus. Hän sanoo meille tässä hetkessä: Minä olen tie ja totuus ja elämä. Minun kanssani te pääsette perille läpi kaiken sen, mitä elämäsi matka tuo tullessaan. Minä olen tie! Kulje minun kanssani!

Kun näin teemme, saamme nauttia tämänkin kesän ihmeitä ja yllätyksistä kiitollisin mielin.

 

MATKARUKOUS JA -SIUNAUS

Elämä on pyhä matka ja suuri seikkailu kohti Jumalaa. Saamme pyytää hänen siunaustaan ja hänen hyvän tahtonsa toteutumista itse kunkin elämänmatkalle.

Pyhä Jumala,

Siunaa henkemme, sielumme ja ruumiimme, tämä päivä ja tulevaisuutemme.
Siunaa ja varjele meitä tien päällä ja kodeissamme.

Siunaa pyhä Sanasi elämän tiekartaksi.
Siunaa Vapahtajamme elämämme tieksi ja parhaaksi oppaaksi.

Siunaa meitä viisaudella, kuuliaisuudella ja rohkeudella.
Siunaa ilolla ja kiitollisuudella.

Siunaa meitä suurella sydämellä niin, että huomioimme toiset matkalaiset.
Siunaa kulkupelimme, jotta pääsemme turvallisesti perille.

Siunaa meitä Suomen kesän kauneudella ja vehreydellä.
Siunaa kaikki läheisemme ja rakkaat kotiseutumme.

Siunaa meitä uskolla, toivolla ja rakkaudella.
Siunaa koko elämänmatkamme, turvallisesti kotiin saakka.

Siunatkoon ja varjelkoon meitä Kaikkivaltias, pyhä Jumala – Isä ja Poika ja Pyhä Henki!
Aamen.