Ihana, kamala avioliitto

1. Pietarin kirje

IHANA, KAMALA AVIOLIITTO (3:1-7)

Ihmisellä on syvä kaipaus toisen lähelle. Avioliitto on Jumalan hyvä lahja sitä varten. Parhaimmillaan avioliitto täyttää kaipuumme, mutta pahimmillaan ihminen voi rikkoutua siinä.

Jumala loi miehen ja naisen kuvakseen ja siunasi ja yhdisti heidät avioliittoon. Tämä on kristillinen avioliitto, joka on jokaisen yhteiskunnan ainoa kestävä ja toimiva perusyksikkö. Paratiisissa tämä suhde oli täydellinen ja onnellinen. Mies rakasti vaimoaan ja vaimo kunnioitti miestään.

Syntiinlankeemus särki kaiken ja repivä valtataistelu alkoi. Sen kannattajat ovat nytkin voimissaan. Mutta Jumala ei luovuta koskaan. Synnin ja sen vaikutusten eliminoimiseksi ja korjaamiseksi hän kohtaa meitä armonsa voimalla, evankeliumilla. Se on toimivaa todellisuutta ja kattaa koko elämän. Jumala ei jätä ihmistä turmeluksen valtaan eikä tuhovoimien käsiin.

Evankeliumi ulottuu avioliittoon: Jumala eheyttää ja uudistaa jatkuvasti evankeliumin ja Sanan voimalla. Hän tahtoo yhdistää, jalostaa ja kaunistaa meitä sisäisesti. Turmeltuneesta ihmisestä
se voi tuntua vieraalle. Siksi kuulemme tässäkin ohjeita, jotka ovat vastoin syntistä ihmisluontoa ja aikamme narsistista henkeä.

Moniko aikamme ja kulttuurimme keskellä elävä vaimo kutsuu miestään kunnioittavasti herraksi kuten Saara teki? Moniko mies rakastaa täydesti vaimoaan ja osoittaa arvostusta? Vaikka me emme tekisi niin, alkuperäinen ihanne on yhä voimassa. Nimenomaan aito kunnioitus ja rakkaus takaavat keskinäisen, kestävän onnen. Tähän Jumala tahtoo antaa voimia ja eväitä.

Raamatussa kuuliaisuus ja kunnioittaminen ei tarkoita alistamista eikä diktatuuria. Rakastava mies ei yksinkertaisesti voi kohdella vaimoaan alentavasti. Miehen tulee kantaa perimmäinen vastuu perheestä, yhdessä vaimonsa kanssa. Kunnioittava asenne välittyy lapsillekin.

Jumalalle mies ja nainen ovat yhtä arvokkaita, vaikka he ovat erilaisia ja heillä on erilaisia tehtäviä. Aikamme vääristymät sekoittavat kaiken: tasa-arvon, sukupuolisuuden, seksuaalisuuden ja avioliiton. Vääristyneen vapauden, rakkauden ja tasa-arvon nimissä ihmisiä johdetaan harhaan. Ihmiset särkyvät ja minuus vääristyy ja sen myötä myös arvot ja elämäntavat.

Edessämme tulee olemaan mitä hirvittävin sekasotku ja särkyneiden ihmisten meri. Vielä nyt aikamme ihminen ei sitä ymmärrä. Hetken pintaliidon jälkeen hän vain ihmettelee, että miksi mikään ei tuo sitä syvintä onnea ja tarkoitusta.

Mutta Jumalan armosyli on yhä avoinna. Kun synti rikkoo ihmissuhteet ja särkee sydämet, Kristus eheyttää, parantaa ja sovittaa yhteen, eikä hän hylkää eronneitakaan.

Kodin sydän on yhteinen rukousalttari.
Siellä hehkuu rakkauden lämpö.