Joulupäivän saarna

JOULUPÄIVÄN SAARNA

Enkeli taivaan

Jouluevankeliumi

 

SAARNA

”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon.
Niille, jotka asuvat kuoleman varjon laaksossa, loistaa kirkkaus.

Sillä lapsi on syntynyt meille, Poika on annettu meille.
Hänen nimensä on Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala,
Iankaikkinen Isä, Rauhanruhtinas.

Herruus on oleva suuri ja rauha loppumaton”

 

Näin profeetta Jesaja ennusti 700 vuotta ennen Vapahtajamme syntymää. Jouluevankeliumin äärellä saamme olla todistamassa, että Raamatun ennustukset käyvät toteen. Näiden ennustusten ytimessä on Vapahtaja, joka tuo rauhan ihmisten sydämiin ja lopulta koko maailmaan. Hän on Messias, Kristus, Herra.

Vanhassa testamentissa on satoja, tarkkoja ennustuksia Messiaasta – siitä, missä ja milloin Hän syntyy, mikä on hänen tehtävänsä, minkälainen hän on henkilönä. Tämän lisäksi koko Vanha testamentti on täynnä erilaisia esikuvia, jotka omalla tavallaan ennakoivat ja kuvaavat Vapahtajaamme – Hän on Karitsa, Ylimmäinen pappi, Daavidin poika ja Herra, Hän on vaimon siemen, joka murskaa käärmeen pään.

Ei siis ihme, että Jumalan valittu kansa, Israel, osasi odottaa Messiaan ilmestymistä. Vuosisatojen aikana kansa eli monenlaisten ahdinkojen keskellä ja he todella tarvitsivat suurta Vapahtajaa. Jesajan aikana suurvalta Assyria oli valloittanut Israelin maan pohjoiset osat. Seuraava suurvalta Babylonia tulisi nielemään eteläisenkin Israelin, eli Juudan ja viemään kansan pakkosiirtolaisuuteen. Sieltä osa kansasta saisi kuitenkin palata Luvattuun maahan, maahan, jossa Messiaan oli määrä syntyä Daavidin sukukunnan lapsena.

Vuonna 63 eKr. kansa saa jälleen uuden sortajan, Rooman, joka valloittaa Jerusalemin ja koko Israelin maan. Jälleen Messiaan odotus nousee uuteen huippuunsa.

Sitten koittaa tuo ennustettu, luvattu ihmeellinen hetki. Messias syntyy, kirkas tähti loistaa pimeällä taivaalla, enkelit laulavat ylistystä ja Maria kätkee kaiken hiljaa sydämeensä.

Tapahtumat vyöryvät kuitenkin hyvin eri tavalla kuin, mitä kansa toivoi. Kuningas syntyy pikkuruisessa kaupungissa eläinten karjasuojassa eikä juuri kukaan tiedä tästä yhtään mitään. Kuninkaallinen perhe joutuu pakenemaan lastensurmaa Egyptiin ja sittemmin asumaan syrjäkylässä Nasaretissa. Perhe on köyhä ja Joosef elättää sitä puusepän työllä. Jeesus opettelee saman ammatin. Lopulta koittaa Messiaan aika astua esille tuomaan rauhan, oikeudenmukaisuuden ja rakkauden sanomaa Taivaalliselta Isältä. Hänet torjutaan ja kolmen vuoden kuluttua Kristus naulitaan ristille ja hän kuolee. Kaikki jouluinen kimallus ja tarunhohde on poissa.

 

Miksi kävi näin? Mitä jäi jäljelle? Miksi Vapahtaja syntyi? Kuka hän todella on?

Näin kävi, koska Jumala, kaiken Luoja, oli juuri näin suunnitellut. Raamatun ennustukset toteutuivat. Ihmiset vain lukivat niitä valikoiden ja tulkiten omien toiveidensa mukaisesti. Messias ei ollutkaan suuri sotapäällikkö, hän ei ollut leipäkuningas, joka tarjoaisi kansalle leipää ja sirkushuveja.

Ihmiskunnan suurimmat vaikeudet eivät olekaan ulkonaisissa olosuhteissa vaan sydämen pimeydessä ja orjuudessa.

Syntymällään, elämällään ja kuolemallaan Jeesus samaistuu täydellisesti ihmisyyteemme, olemalla ihminen niin kuin sinä ja minä ja kokemalla ajallisen elämän vaikeudet ja raadollisuuden – kuitenkin ilman syntiä. Siksi hän aivan varmasti tietää, minkälaista sinunkin elämäsi on ja miten sinä koet oman elämäsi ilot ja surut.

Juuri tällaisena, aitona, täytenä ihmisenä hän myös kuoli ristillä, ei sattumalta, vaan sovittaen kaikki meidän syntimme – Kirjoitusten mukaisesti: kuin karitsa, joka teuraaksi viedään. Hän sovittaa syntimme, jotka erottavat meidät Jumalasta ja elämästä.

Koska synti ja kuolema pitävät meitä vankeina, Jeesus nousee kuolleista kolmantena päivänä – murskattuaan ristillä synnin, kuoleman ja sielunvihollisen voimat. Meidän vankilamme ovet aukaistaan, valo tulee pimeyden keskelle, elämä voittaa kuoleman, ja rakkaus kukistaa vihan.

Uuden, vapaan ihmisyyden siemen kylvetään Kristuksessa sisimpäämme. Se kasvaa meissä uutta, tulevan Jumalan valtakunnan iankaikkista elämää ja hedelmää, ja puhkeaa kerran täyteen loistoonsa, kauneuteensa ja voimaansa.

 

Näin Jumala taitavan lääkärin tai kirurgin tavoin ei ryhdykään ensin hoitamaan ulkonaisia oireitamme vaan menee itse sairautemme ytimeen, syntiin, joka asuu sydämissämme, joka hallitsee meitä ja joka pilaa koko maailman.

Näin uusi, parantava, pelastava lääke on valmistettu ja nyt sitä tarjotaan kaikille, ei väkisin eikä pakolla vaan Jumalan lahjana, rakkaudesta sinua ja minua kohtaan.

Näin Kristuksesta tulee luvattu Vapahtaja, Pelastajamme, jonka vapauttava ja parantava työ alkaa sydämissämme ja levittää ympärilleen ihmeellistä valoaan, parantaen ja muuttaen myös ulkonaisia olosuhteita. Viha saa vaihtua rakkaudeksi, kuolemanpelko kirkkaaksi toivoksi ja tyhjyys elämän mielekkyydeksi.

Näin Vapahtajamme, joka syntyi Betlehemin tallissa, tulee täydeksi ihmiseksi kuten sinä ja minä, hän sovittaa syntimme ja tuo uuden, ikuisen elämän ulottuvillemme.

 

Vielä tämän lisäksi: Jeesus Kristus on täydellinen kuva ja ilmoitus Jumalastamme. Kaikki, mitä Hän tekee Pyhän Hengen voimassa, mitä Hän sanoo, miten Hän suhtautuu ihmisiin – miten hän rakastaa, palvelee ja uhrautuu – kertovat välittömällä tavalla Jumalasta. Mitä Kristus on, sitä on Jumalamme. Kristuksessa on Jumalan syvin persoona kiteytyneenä tavalla, jonka me ihmiset voimme käsittää ja ymmärtää.

Ikuinen kumartuu ajallisen puoleen, ääretön äärellisen, ja täydellinen epätäydellisen puoleen. Niin kuin isä tai äiti kumartuu pienen lapsensa puoleen, ottaa syliin, katsoo silmiin ja rakastaa, niin meidänkin Jumalamme kumartuu meidän puoleemme Kristuksessa Jeesuksessa.

Älä siis torju häntä, joka sinua lähestyy ja rakastaa. Hän on Jumalasi, Herrasi, Vapahtajasi, Elämäsi.

Näin se, mikä ihmisten silmissä oli äärimmäisen mitätöntä, jopa vastenmielistä, onkin itse joulun ja koko elämän suuri salaisuus ja lahja, jonka saamme ottaa vastaan, avata sen kuten joulupaketin, jota saamme ihmetellä, koetella ja ottaa jokapäiväiseen käyttöömme.

Miljoonat ihmiset kautta historian ovatkin tehneet näin viisaasti ja rohkeasti. He ovat saaneet kokea, kuinka he ovat saaneet syntinsä anteeksi, katkennut yhteys Jumalaan, Luojaan on jälleen palautunut, sydän on täyttynyt rauhalla, levollisuudella ja hiljaisella luottamuksella, elämä on saanut paljon syvemmän merkityksen, sydän on avautunut uudella tavalla lähimmäiselle.

Samalla taju omasta syntisyydestä on syventynyt. Se, mitä ennen tuskin edes huomasikaan tai minkä häveten kätki, on tullut todeksi ja itselle näkyväksi – Jumalan täydellisen armon ja rakkauden turvissa.

 

Näin Kristuksen tuoksu on levinnyt ympäri maailman. Joulun tarina Betlehemin lapsesta ei olekaan taas uusi satu vaan elävää todellisuutta, jonka vaikutus ja merkitys etsivät vertaistaan.

Vapahtajamme syntymän mukaan on ajanlaskumme, elämmehän vuotta 2012 jKr. Tänään hänen nimensä mukaan kastettuja ihmisiä on yli 2 miljardia. Raamattu, kristittyjen kirja on maailman eniten käännetty, painettu ja luettu kirja – Bestseller 1.

Vapahtajamme synnytti kristillisen kirkon ja antoi sille monia tärkeitä tehtäviä. Evankeliumi ja kristillinen opetus on antanut kokonaisille yhteiskunnille ja kansoille

  • kirjakielen, lukutaidon ja koululaitoksen
  • lähimmäisen rakkauteen perustuvan sosiaalityön ja sairaanhoidon, jonka kirkko on opettanut yhteiskunnalle
  • perustan oikeusjärjestelmille ja kv. ihmisoikeuksille

Näin, kun tänään olemme jälleen kuulleet jouluevankeliumin, olemme historian tärkeimmän ja vaikuttavimman henkilön seimen äärellä.

Se näkymätön kirkkaus, joka loistaa Hänestä, on ottanut näkyvän muodon Kristuksen elämässä, ristinkuolemassa, ylösnousemuksessa ja kristillisessä seurakunnassa, sinussa ja minussa.

 

Ja kun pohdimme jouluevankeliumin merkitystä, saamme kokea ja huomata, kuinka Jumala toimii tässä kuoleman varjon laaksossa: usein hiljaisuudessa, suuren yleisön huomaamatta, kärsimyksen ja ihmisten itsekkäiden pyrkimysten keskellä. Mikään arkinen tai vähäpätöinen ei ole hänelle vierasta.

Hän tulee sinun kotiisi ja sydämeesi. Hän tulee afrikkalaisten savimajoihin, hän tulee tulvien ja maanjäristysten keskelle. Hän tulee pienen Arttu-pojan lumiseen onkaloon, joka sortuu. Hän vie iäiseen elämään ja kirkkauteen. Hän on sanomattoman surun ja käsittämättömän kivun ja tuskan keskellä tarjoten läsnäoloaan ja lohdutustaan.

Vain Jumalan kanssa voimme löytää äärimmäisen vaikeisiinkin kokemuksiin näkökulmia ja merkityksiä, joita inhimillisesti emme koskaan voisi huomata. Vain Jumalan kanssa voimme kulkea ahdistusten läpi niin, että meistä riisutaan pois jotain, mitä emme tarvitse, ja niin että meihin juurrutetaan jotain sellaista, jonka synnyttää aitoa ihmisyyttä, rakkautta ja elämää.

 

Evankeliumissa, joulun ilosanomassa olennaista on se, että Hän on kanssamme ja Hän vie meidät perille.

Kun Vapahtaja on kanssamme, emme ole koskaan yksin.
Kun Vapahtaja on kanssamme, emme ole koskaan umpikujassa, aina on avoin tie ylöspäin.
Kun Vapahtaja on kanssamme, emme jää vaille rakkautta ja hyväksyntää.
Kun Vapahtaja on kanssamme, pääsemme aina perille, kotiin.

 

Tämän ilosanoman sai kuulla Maria, joka kätki nämä sanat sydämeensä ja mietti niitä sydämessään. Mekin saamme painaa jouluevankeliumin sydämiimme ja pohtia ja kokea, mitä Vapahtaja tuokaan meidän elämäämme, minkälaisen elämänmatkan me saamme kulkea yhdessä Hänen kanssaan.

Joulun ilosanoman kuulivat myös paimenet, jotka menivät kiireesti Betlehemiin ja kohtasivat hänet. Kun mekin olemme kulkeneet koko elämämme taipaleen ja lopulta kohdanneet Vapahtajamme kasvoista kasvoihimme, saamme paimenten tavoin

”kiittää ja ylistää Jumalaa kaikesta, minkä olimme itse kuulleet ja nähneet,
sillä kaikki oli niin kuin meille oli puhuttu”.

Jouluevankeliumi on totta!
Vapahtajamme Jeesus Kristus antaa meille ikuisen rauhan, ilon ja elämän.

Siunattua Vapahtajan syntymäjuhlaa meille kaikille!

Aamen.