Herran palvelijatar (Marian ilmestyspäivä)

Herran palvelijatar!  (Marian ilmestyspäivä)

 

EVANKELIUMI

Luuk. 1: 26-38

Kun Elisabet oli kuudennella kuukaudellaan, Jumala lähetti enkeli Gabrielin Nasaretin kaupunkiin Galileaan neitsyen luo, jonka nimi oli Maria. Maria oli kihlattu Daavidin sukuun kuuluvalle Joosefille.

Enkeli tuli sisään hänen luokseen ja sanoi: ”Ole tervehditty, Maria, sinä armon saanut! Herra kanssasi!” Nämä sanat saivat Marian hämmennyksiin, ja hän ihmetteli, mitä sellainen tervehdys mahtoi merkitä.

Mutta enkeli jatkoi: ”Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa. Sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinä annat hänelle nimeksi Jeesus. Hän on oleva suuri, häntä kutsutaan Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle hänen isänsä Daavidin valtaistuimen. Hän hallitsee Jaakobin sukua ikuisesti, hänen kuninkuudellaan ei ole loppua.”

Maria kysyi enkeliltä: ”Miten se on mahdollista? Minähän olen koskematon.” Enkeli vastasi: ”Pyhä Henki tulee sinun yllesi, Korkeimman voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi.

Ja tiedä tämä: Myös sukulaisesi Elisabet kantaa poikalasta, vaikka on jo vanha. Hän on jo kuudennella kuukaudella – hän, jota on pidetty hedelmättömänä! Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.”

Silloin Maria sanoi: ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.” Niin enkeli lähti hänen luotaan.

 

 

SAARNA

 

Jumala tulee luoksemme ja antaa elämän

Evankeliumiteksti vie meidät kahden suuren rakkauden ihmeen äärelle. Ensinnäkin sen, kuinka Jumala tulee luoksemme Kristuksessa. Toiseksi siihen, kuinka pieni ihminen kutsutaan suuren Jumalan palvelijaksi. Nämä molemmat näkökulmat koskettavat syvästi meitä. Niihin kätkeytyy elämän suuri salaisuus ja mielekkyys.

Elämän merkitys ja se, kuka sinä syvimmiltäsi olet, avautuu vain tuntemalla Luojasi. Jos pieneltä lapselta riistetään rakastavat vanhemmat, äidin ja isän kasvot, lapsen identiteetti ja elämän mielekkyys särkyvät ja katoavat. Näin meille tapahtuu, kun hukkaamme Jumalan kasvot emmekä kuule enää Jumalan ääntä.

Jumala kuitenkin haluaa puhua sinulle lempeästi. Hän haluaa katsoa sinua kasvoista kasvoihin. Hän haluaa antaa sinulle merkityksen, arvon ja identiteetin. Siksi hän puhuu sinulle Sanansa kautta. Siksi hän tulee ihmiseksi, jotta näkisit Jumalan Kristuksen kasvoissa, Kristuksen elämässä, ristinkuolemassa ja ylösnousemuksessa. Jumala tulee luoksesi juuri Kristuksessa Jeesuksessa.

Kuitenkin joudumme kuulemaan nykyään jopa kirkon piirissä, että ei ole mitään väliä sillä, syntyikö Jeesus neitseestä vai ei; tai kuka hän syvimmiltään on. Tällainen ajattelu on erittäin ongelmallista kristinuskon näkökulmasta.

Ensinnäkin se on vastoin Raamatun selkeää ja kirkasta opetusta. Tänäänkin kuultu teksti vahvistaa meille kristallin kirkkaasti sen, että Jeesus syntyi koskemattoman nuoren naisen ja Jumalan ihmeen kautta.

Toiseksi, kristillinen seurakunta on alusta asti ymmärtänyt asian juuri tällä tavalla ja
on aina pitänyt siitä ehdottomasti kiinni.

Kolmanneksi, luterilainen kirkkomme sen omassa kirkkolaissa ja kirkkojärjestyksessä ja tunnustuskirjoissa vahvistaa, että kristillisen uskon, opin ja elämän lähteenä on nimenomaan Raamattu. Myös jokainen pappi ja piispa on antanut erityisen lupauksen Jumalan ja seurakunnan edessä noudattaa Jumalan Sanaa kaikessa julistuksessaan.

Neljänneksi, Raamattu ei ole mikä tahansa kirja, vaan se on Jumalan Sana ja ilmoitus siitä, kuka Jumala on, mitä hän tahtoo (laki) ja mitä ja miten hän toimii suhteessa ihmiseen (evankeliumi). Jumala itse vahvistaa oman Sanansa ja erityisesti sen ytimen, evankeliumin.

Siksi myös jokaisessa jumalanpalveluksessa lausumme Apostolisen uskontunnustuksen – jossa julistamme: Hän sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta jne.

Apostolisessa uskontunnustuksessa kuvataan Raamatun pohjalta juuri ne askeleet, joilla Jumala astuu meidän ihmisten keskelle ottaakseen meidät yhteyteensä – sinut ja minut. Jumala tulee näiden askeleiden kautta sinun luoksesi, osoittaakseen rakkautta sinua kohtaan, armahtaakseen sinut, antaakseen sinulle elämän.

Näiden askeleiden kautta Jumala solmii ikuisen elämänlangan sinun ja hänen välilleen. Syntiinlangenneina, itsekkyyteen vajonneina ihmisinä me olemme menettäneet tämän elävän yhteyden omaan Luojaamme, mutta nyt itse Jumala solmii uuden yhteyden. Jeesus Kristus on tämä kultainen elämänlanka, joka liittää sinut ikuiseen Jumalaan ja sen myötä ikuiseen elämään.

Kuitenkin ne henkilöt, jotka kieltävät Jeesuksen neitseestä syntymisen ja usein myös kaiken muunkin, mikä liittyy Kristukseen, he katkaisevat oman ikuisen elämänlankansa ja haluavat tehdä sen myös toisille. He sulkevat Jumalalta oven astua heidän olemassaolonsa piiriinsä ja torjuvat Jumalan armahtavan rakkauden ja elämän.

Kun Jeesus sanoo, Minä olen tie ja totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani – se on kirjaimellisesti totta, se on perimmäistä todellisuutta, jonka varassa kaikki muu lepää.

 

Mielikuvitus-jumalasta elävän Jumalan tuntemiseen

Moni suomalainen aprikoi, onko Jumalaa olemassa. Moni on rakentanut oman mielikuvitus-jumalansa, joka täyttää kaikki heidän toiveensa. Jumala ei kuitenkaan ole kenenkään yksityisomaisuutta; hän on koko maailmankaikkeuden Jumala. Jos ihminen rakentaa oman jumalansa vaikkapa veistämällä patsaan puusta tai omassa mielikuvituksessaan, hän rakentaa epäjumalan. Jumalaa ei voi rakentaa, häntä ei voi muokata eikä manipuloida. Hän On. Hän ilmoittaa itsensä sellaisena kuin Hän on.

Moni suomalainen elää vailla yhteyttä Jumalaan. Minäkin tiedän, miltä sellainen tuntuu. Nuorena aikuisena käänsin selkäni Jumalalle. Hän antoi minulle tämän vapauden. Samalla menetin viimeisenkin tajun ja kokemuksen Jumalasta. Kultainen elämänlankani katkesi. En enää tiennyt, onko Jumalaa olemassa. En enää tiennyt, miksi elän.

Mutta Jumala rakkaudessaan tulee lähelle ihmistä Kristuksessa Jeesuksessa. Jumala itse astuu ikuisuudesta aikaan ja ihmisyyteen, hän tulee lähelle. Hän korjaa katkenneen yhteyden. Jeesus sovittaa syntimme ristillä ja nousee ruumiillisesti kuolleista ja avaa oven ikuisen Jumalan yhteyteen.

Jumala tulee tänäänkin lähelle sinua ja minua Kristuksessa. Hän haluaa astua sinun ja minun sydämeen. Hän haluaa täyttää läsnäolollaan ja todellisuudellaan. – – – Juuri tästä Jumalan läsnäolosta nousee usko, syvä luottamus Jumalaan ja hänen pyhään Sanaansa.

Jos olet epävarma Jumalan todellisuudesta, avaa sydämesi hänelle. Toivota hänet tervetulleeksi Vapahtajaksesi ja Herraksesi. Silloin saat sen kokemuksen, ymmärryksen, ilon ja armon elämääsi, jota olet syvimmiltäsi kaivannut ja halunnut. Silloin et enää mieti, onko Jumalaa olemassa. Silloin ei enää tarvitse pelätä kuolemaa eikä kadotusta. Mikä vapaus ja ilo tästä seuraakaan!

 

Kasvu Jumalan armon yhteydessä

Yhteyden syntyminen on ikuisen elämän alkuhetki, josta alkaa hengellinen kasvu. On tärkeää kysellä ja ihmetellä. Kysely mahdollistaa löytämisen ja kasvun Jumalan lapsena. Kyselyä tulee tehdä Jumalan Sanan, Raamatun äärellä, jossa saamme kuulla Taivaallisen Isän äänen. Kun luet Sanaa, Jumalan Henki tuo sen sydämeesi ja mieleesi ja rakentaa sinua sen kautta kohti täydempää ihmisyyttä, kohti Kristuksen kaltaisuutta.

Yhteys Jumalaan merkitsee aina muutosta, muutosta kohti hyvää. Se on vapautumista menneisyyden painolasteista, parantumista monista elämän haavoista; se on vapautumista itsekkyyden ja pahuuden määräysvallasta, se on rakkauden saapumista ihmissydämeen.

Minäkin olen kokenut evankeliumin muuttavan voiman, kun Kristus astui sydämeeni ja elämääni. Yli 23 vuotta aikuisiällä olen hänen kanssaan saanut tehdä matkaa läpi ilojen ja surujen, olen saanut kohdata ensimmäisen puolisoni kuoleman syövän kourissa, mutta syvästi tietäen ja kokien, että me emme olleet yksin, vaan Herra itse oli kanssamme. Hän kantoi silloin kun emme itse enää jaksaneet. Eikä hän jättänyt puolitiehen vaan vei ja yhä vie perille. Hän on antanut uuden elämän ja uuden perheen, neljä poikaa. Hän on parantanut, johdattanut, tehnyt ihmeitäkin. Hän on vienyt lähetystyöhön Etiopiaan ja hän on kutsunut palvelemaan myös täällä Salon alueella.

Samalla kun puhumme evankeliumin muuttavasta voimasta, on tärkeää huomata Raamatun ja kristillisen elämänkokemuksen pohjalta, että muutos ei ole tässä elämässä läheskään täydellistä. Kipeästi joudumme kokemaan, että itsekkyys ja pimeys riippuvat meissä kiinni, vaikka ne eivät enää saa vapaasti meitä hallita. Vasta kirkkaudessa me lopullisesti vapaudumme täydelliseen ihmisyyteen.

Saamme Jumalan lapsina elää armon varassa. Vapahtajamme on sovittanut kaikki syntimme. Me kelpaamme Jumalalle keskeneräisinä. Me saamme yhä uudelleen nousta lankeemuksista ja ihmetellä, kuinka Jumala armo ja rakkaus peittävät kaiken. Vain armon varassa voimme kohdata oman itsemme rehellisesti ja elää luottavaisesti tätä elämää. Jumalan armo on voima parantumiseen ja muuttumiseen.

Tämän kokemuksen myötä syntyy halu ja ilo kertoa evankeliumia. Juuri siksi täällä Salossa ja Turun seudulla on menossa maaliskuun ajan kristillinen mediamissio nimeltä ”Mahdollisuus muutokseen”. Mediamissio näkyy lehdissä, netissä, tv:ssä ja katukuvassa, ja kuuluu radiossa. Siinä kristilliset seurakunnat yhdessä haluavat jakaa oman alueensa asukkaiden kanssa suurimman ja parhaimman ilouutisen. Median kautta voimme herättää ihmisten kiinnostuksen ja uteliaisuuden, mutta viime kädessä, evankeliumin voi välittää vain ihminen, sinä ja minä.

 

 

Pieni ihminen kutsutaan suuren Jumalan palvelukseen

Ja nyt tulemme evankeliumitekstin toiseen pääsanomaan, siihen kuinka pieni ihminen kutsutaan suuren Jumalan palvelijaksi. Tämän ihmeellisen kutsun sai kokea hyvin erityisellä tavalla nuori tyttönen nimeltä Maria. Tiedämme hänestä, että hän oli todennäköisesti alle 20-vuotias neitonen, joka oli kihlattu Joosefille. Ajan juutalaisen ja perinteisen kristillisen tavan mukaan tämä tarkoitti, että heidän välillään vallitsi lupaus avioitumisesta. He eivät asuneet yhdessä ja tapasivat toisiaan vain muiden läsnä ollessa. Vasta hääjuhla merkitsi yhteen muuttamista ja aviollisen yhteiselämän alkamista.

 

Väliajatus kristillisestä avioliitosta

Mitä tapahtuisikaan jos meidänkin aikamme yhä noudattaisi tätä Jumalan säätämää käytäntöä – kuten onneksi vielä joissakin maissa ja kulttuureissa yhä tehdään?

Se tarkoittaisi, että sukupuolitaudit häviäisivät pitkälti kokonaan. Kun kaksi puhdasta menee yhteen, he eivät sairastu. Maailmassa kymmenet miljoonat ihmiset sairastavat aidsia ja ovat siihen kuolleet, koska niin monet rikkovat Jumalan asettamat turvarajat.

Se tarkoittaisi myös sitä, että aborttien määrä laskisi dramaattisesti. Miehen ja naisen välinen liitto on Jumalan lahja ja juuri avioliittoon sitoutuneet ihmiset ovat valmiimpia ottamaan vastaan ne lapset, jotka heille suodaan.

Se myös varjelisi ihmisen sydämen paatumiselta, johon lukuisat lyhytaikaiset suhteet vääjäämättä johtavat.

Aito rakkaus on aina vastuullista rakkautta. Vastuuton, vapaa rakkaus ei ole lainkaan rakkautta. Se on vain ihmisen itsekkään himon tyydyttämistä. Mutta juuri tähän meitä yllytetään kaikin mahdollisin keinoin ja samanaikaisesti vastuullista rakkautta pilkataan. Vääristynyt käsitys rakkaudesta ei kuitenkaan suojele ihmistä vääristyneen rakkauden karuista seurauksista, sairastumiselta, sydänten särkymiseltä, ja kuolemalta.

 

Marian esimerkki

Pieni Maria sai kutsun suuren Jumalan palvelemiseen. Se, mitä tapahtui hänen kohdallaan, oli ainutlaatuista ja ainutkertaista. Kuitenkin se on voimakkaan esimerkillistä meille jokaiselle.

Suuri, rakastava Jumala kutsuu pientä ihmistä palvelukseensa, aivan arkiseen palvelukseen tai joskus inhimillisesti aivan mahdottomiin tehtäviin. Me saamme Marian tavoin painaa päämme hänen edessään ja sanoa:
”Minä olen Herran palvelija. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit!”

 

Jumalan rohkaisemana

On hyvä pysähtyä miettimään, mikä rohkaisi Mariaa heittäytymään Jumalan kutsun vietäväksi.

Ensinnäkin Jumala lähestyi Mariaa armahtaen: Ole tervehditty, Maria, sinä armon saanut. Älä pelkää, Jumala on suonut sinulle armonsa. – – – Armo ei perustu mihinkään ihmisen ominaisuuteen, kykyyn tai ansioihin vaan Jumalaan, hänen rakkauteensa ihmistä kohtaan. Näin Jumala lähestyy sinuakin Kristuksessa: Ole tervehditty, sinä armon saanut! Jumala katsoo sinua rakastaen ja armahtaen.

Toiseksi, Jumala kutsui Mariaa nimeltä. Tämä merkitsee, että Jumala tunsi Marian syvästi ja juuri sellaisena Jumala hänet armahti ja kutsui. – – – Jumala lähestyy sinuakin kutsuen sinua nimeltä. Hän tuntee sinut. Sinun ei tarvitse peittää mitään, sillä hän tietää kaiken. Hän rakastaa sinua.

Kolmanneksi, Jumala lupasi olla Marian kanssa. Enkeli sanoi hänelle: Herra kanssasi. Tehtävä, johon hän kutsuu, sisältää Jumalan läsnäolon, avun, voiman ja johdatuksen.

Neljänneksi, Jumalan armahtava läsnäolo toteutuu luvatun Vapahtajan kautta. Hän tuo elämäämme Jumalan hallintavallan, ikuisen kuninkuuden. Hän on Kuningas, joka on valmis uhrautumaan puolestamme. Hän on hyvä, paras mahdollinen hallitsija. Ja juuri siksi on niin turvallista tarttua Jumalan kutsuun.

Viidenneksi, Jumalalle kaikki on mahdollista ja sen, minkä hän lupaa, sen hän myös pitää ja tekee viimeistä piirtoa myöten.

 

Uskon kautta

Maria ymmärsi oman pienuutensa ja Jumalan suuruuden, kaikkivaltiuden ja uskollisuuden. Maria uskoi Jumalan Sanan, jonka enkeli Gabriel hänelle toi.

Sinäkin saat luottaa koko sydämestäsi ja koko sielustasi, kaikkiin Jumalan lupauksiin,
koko Jumalan Sanaan.

Kaiken tämän varassa – ei oman itsensä varassa – Maria otti vastaan Jumalan antaman kutsun ja tehtävän. Näin sinäkin saat toimia.

Moni ihminen mittaa maailmaa ja olemassaoloa oman pienen järkensä valossa. Se on kuin katsoisi maailmankaikkeutta tynnyrin tapin reiästä. Järkensä avulla ihminen näkee vain murto-osan, vain sen, mikä on pinnallista ja katoavaa. – – – Mutta kun ihminen ottaa vastaan Jumalan sanan ja kutsun, hänet nostetaan tynnyristä ulos katsomaan maailmaa ja elämää Jumalan näkökulmasta, aitiopaikalta. Sieltä näkee kokonaisuuden. Sieltä näkee syvälle pinnan alle. Sieltä näkee Jumalan todellisuuden, elämän tarkoituksen ja jopa iankaikkisen tulevaisuuden, jonka Jumala sanassaan meille paljastaa.

Kaiken tämän näemme kuitenkin vasta kuin himmeänä kuvana. Vasta iankaikkisuudessa näemme kaiken täydessä kirkkaudessa ja loistossa.

 

 

Jumala kutsuu meitäkin

Jumala kutsui Mariaa ja hän kutsuu sinuakin. – – – Maailmassa on paljon pieniä lapsia vailla kotia, vanhempia, vailla rakkautta. Avaatko kotisi ja sydämesi oven näille lapsille? Haluatko olla kummina jollekin kehittyvän maan lapselle? Maailmassa on monia isompiakin ihmisiä, jotka tarvitsevat tukijaa ja rinnalla kulkijaa. Palvelumahdollisuuksia on rajattomasti. Kun Jumalan rakkaus saa täyttää sinut, silmäsi avautuvat näkemään inhimillisen hädän, mutta samalla myös Jumalan mahdollisuudet. Sinulla on ehkä vain 5 leipää ja 2 kalaa, mutta kun annat ne ja itsesi Jumalan käyttöön, niistä riittää monille, ehkä jopa kymmenille, sadoille tai tuhansillekin ihmisille.

Jumala kutsuu meitä uusiin seikkailuihin hänen kanssaan. Mutta usein me olemme linnoittautuneet kotisohvillemme tv:n ääreen. Siellä rakkautemme sammuu. Siellä emme koe Jumalan rakkautta ja läsnäoloa, siellä emme näe Jumalan johdatusta, siellä emme koe Jumalan voimaa ja mahdollisuuksia. Siellä ei ole elämää.

Sinun on astuttava ulos omasta mukavuuslinnakkeestasi! Vain näin Jumalan mahdollisuudet ja rakkaus pääsevät virtaamaan eteenpäin. Vain näin Suomen kansa voi kuulla evankeliumin.

Vain näin seurakunta voi kasvaa määrässä ja laadussa. Mutta nyt me elämme hengellisessä syöksykierteessä alaspäin. Kirkon jäsenmäärä laskee, aktiivit vanhenevat, talous pettää, työntekijöitä vähennetään, toimintoja leikataan, tiloja myydään, ihmiset vieraantuvat entistä enemmän kristillisestä uskosta jne. Samaa negatiivista syöksykierrettä koetaan koko yhteiskunnassa.

Vain Jumalan kutsuun rohkeasti vastaaminen ja liikkeelle lähteminen hänen sanansa ja voimansa varassa voivat kääntää tämän kehityksen. Muutos on mahdollinen – ei vain yksilön elämässä vaan myös seurakunnassa ja koko yhteiskunnassa.

Vastuu on yhteinen, minun ja sinun. Jumala odottaa ja lähimmäisemme odottavat:
kuka rakastaa, kuka tulee lähelle, kuka ohjaa minut elämän tielle?

 

Sanommeko Marian lailla:
Herra, tässä olen. Ota käyttöösi. Tapahtukoon minulle niin kuin sinä sanot!”