Ansaitsematon armo (3 su ennen paastonaikaa)

ANSAITSEMATON ARMO (3 su ennen paastonaikaa)

 

EVANKELIUMI: Matt 19:27-30

Pietari sanoi Jeesukselle: ”Me olemme luopuneet kaikesta ja seuranneet sinua.
Mitä me siitä saamme?” Jeesus sanoi heille: ”Totisesti: kun Ihmisen Poika uuden maailman syntyessä istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle, silloin tekin, jotka olette seuranneet minua, saatte istua kahdellatoista valtaistuimella ja hallita Israelin kahtatoista heimoa.

Ja jokainen, joka minun nimeni tähden on luopunut talostaan, veljistään tai sisaristaan, isästään, äidistään tai lapsistaan tai pelloistaan, saa satakertaisesti takaisin ja perii iankaikkisen elämän.
Mutta monet ensimmäiset tulevat olemaan viimeisiä ja viimeiset ensimmäisiä.”

 

SAARNA

 

Mitä enemmän ostat, sitä enemmän säästät…

Me nykyajan suomalaiset olemme tunnettuja kovasta säästämisinnosta. Postilaatikkoihimme putoilee joka päivä mitä erilaisimpia säästövinkkejä. Vain tänään erikoistarjouksella, maksa 60 euroa, niin säästät 20 euroa. Mitä enemmän ostamme, sitä enemmän säästämme! Eikö olekin hienoa! Kiireesti vain säästämään supersäästömarketteihin.

Joskus kuitenkin voi herätä hienoinen epäilys, että meitä viilataan linssiin.

Mutta onneksi meillä on tänään kirkossa pettämättömänä erikoistarjouksena: ansaitsematonta armoa ilman mitään määrää – eikä maksa paljon. Niinhän tässä evankeliumitekstissä sanottiin: ”Jokainen, joka minun nimeni tähden on luopunut talostaan, veljistään tai sisaristaan, isästään, äidistään tai lapsistaan tai pelloistaan, saa satakertaisesti takaisin ja perii iankaikkisen elämän”.

Omista ansaitsematon armo – ensin luovut vain kodista, perheestäsi ja omaisuudestasi… Jotenkin tuntuu, että päivämme evankeliumiteksti ja päivän teema ”ansaitsematon armo” ovat jyrkässä ristiriidassa keskenään.

Mitenkä tätä asiaa kuuluisi lähestyä?

Vanhastaan on puhuttu halvasta ja kalliista armosta. Halpa armo on sellaista, että se ei muuta ihmistä millään tavalla. Ihminen saa elää ihan miten lystää eikä Jumala piittaa siitä tuon taivaallista. Se on kuin laittaisi pelkän teepussin narun kuumaan veteen – ei siitä mitään teetä tule, vaikka sitä narua uittaisi tuntikaupalla.

Kallis armo on puolestaan sellaista, että Jumalan kohtaaminen Kristuksessa muuttaa ihmistä. Kun hän saa anteeksi ja Pyhän Hengen sisimpäänsä, hänen elämänsä perussuunta muuttuu. Hänestä ei tule missään määrin synnitöntä, mutta ymmärrys Jumalan tahdosta, rakkaudesta, oikeasta ja väärästä syvenee. Synti tuo murhetta, mutta anteeksiantamus iloa ja uutta elämää. Tässä onkin jo runsaasti teen makua ja väriä.

Kolmaskin versio löytyy halvan ja kalliin armon ohella. Joskus nimittäin kuulee pyhitysliikkeistä, joissa ihmisen tulisi täydellistyä jo täällä maan päällä synnittömäksi, jotta hän voisi pelastua. Mm. jehovantodistajilla on tällainen oppi. Armosta tuleekin hyperkallista, kun Jeesuksen sovitustyö ei enää riitäkään vaan lisäksi tarvitaan ihmisen äärimmäisiä ponnisteluja ja uhrautumista. Tämä kyllä näyttää teeltä, mutta onkin vain korviketta, josta vatsa menee kuralle.

Evankeliumitekstin oikea ymmärtäminen

Evankeliumissa, jonka kuulimme, Jeesuksen sanoja ei varmaankaan voida pitää halpana armona, mutta edustavatko ne kallista armoa vai tätä hyperkallista tee-se-itse miehen ja naisen korvikearmoa?

Vastaus riippuu tulkinnasta – siitä, miten Raamattua oikeasti tulee tulkita. Jos luemme yksittäisiä lauseita ilman, että kiinnitämme huomiota sen asiayhteyteen ja koko Raamatun perusopetukseen, päädymme helposti kummallisuuksiin ja suorastaan harhaoppeihin. Kun taas luemme Raamattua kokonaisuutena ja käytämme lain ja evankeliumin lukutikkua, pysymme oikealla tiellä ja tasapainossa.

Taustalla on merkitystä

Juuri ennen tätä evankeliumissa kuultua keskustelua, jonka Jeesus ja opetuslapset kävivät, eräs rikas nuorukainen kyseli sitä, mitä hän voisi pelastua taivaaseen. Hän luuli, että oli pitänyt kaikki käskyt – mutta erehtyi raskaasti.

Käskyjen ytimenä, henkenä, tarkoituksena on rakkaus. Jeesus kehotti nuorukaista myymään kaiken omaisuutensa ja antamaan sen köyhille. Mutta sitä mies ei halunnut tehdä – hän rakasti enemmän omaisuutta kuin ihmistä. Ts. häneltä puuttui todellinen rakkaus ja niinpä hän rikkoikin lain. Paljonko ja ketä sinä olet valmis rakastamaan?

Silloin Jeesus sanoi rehellisesti, mutta lohdullisesti: ”Ihmiselle pelastuminen on mahdotonta, mutta Jumalalle kaikki on mahdollista”. Ihminen on täysin avuton, itsekkyyteensä sidottu, mutta Jumala on kaikkivaltias elämän antaja.

Raamatun kokonaisopetus

Tämä on linjassa koko Raamatun perusopetuksen kanssa, joka kertoo meille, että yksin Jumala on pyhä ja täydellinen. Ihminen on sen sijaan itsekäs, ahne, ylpeä ja syntinen, sekä sellaisena tuomionalainen. Ihminen on myös siinä mielessä huonossa tilassa, että hän ei pysty muuttamaan itseään syvällisellä tavalla. Tiikeri ei pääse eroon juovistaan ja tappajanvaistostaan, mutta sen Luoja voi maalata aivan uusia värejä ja synnyttää sydämiin suojelevaa rakkautta.

Ainoa, mitä voimme tehdä itse, on Jumalan lain ja tahdon mitätöiminen – koska Jumalan lain kiusallisena tehtävänä on opettaa meille elämän oikeasta ja väärästä, ja sen kautta paljastaa se kipeä tosiasia, että me ihmiset rikomme rakkauden ihanteen.

Todellinen evankeliumi, ilosanoma!

Näin koko Raamattu ja tekstin asiayhteys kertovat, että suhteemme Jumalaan ja ikuisen elämän saaminen eivät voi perustua meidän ihmisten tekoihin. Pelastus ja elämä tulevatkin yksin Jumalalta. Tämä on evankeliumi, ilosanoma: Evankeliumi kertoo, että Jumala rakastaa meitä ja haluaa antaa meille kaiken anteeksi.

Syvimmiltään evankeliumi tarkoittaa, että meidän Luojamme tulee ihmiseksi ja kärsii ristillä äärimmäisen rangaistuksen meidän puolestamme. Voiko Jumalalta vaatia tai edes toivoa mitään suurempaa?

Johtopäätös

Elämä rakastavan Jumalan yhteydessä, perustuu yksinomaan armoon, ansaitsemattomaan armoon: ”Armosta te olette pelastetut, ette itsenne kautta, ette tekojen kautta – se on Jumalan lahja.” sanoo Paavali (Ef 2:8).

Esimerkkejä

Syntien anteeksiantamus, yhteys Jumalaan ja ikuinen elämä on enemmän kuin miljardi euroa pankkitililläsi. Rahalla et nimittäin saa näitä asioita. Elämää ja rakkautta ei voi ostaa. Se on lahja Luojaltamme.

Paavalikin oli oppinut tämän läksyn. Yltiökiihkeänä juutalaisena uskovana, fariseuksena hän oli koko elämänsä ponnistellut äärimmilleen, jotta voisi ansaista pelastuksen ja Jumalan mielisuosion. Hän oli ollut valmis jopa tappamaan eri tavalla uskovia ja noudattamaan kaikkia mahdollisia ulkoisia rituaaleja.

Uuden testamentin katkelmassa Filippiläiskirjeessä, Paavali julisti kaiken inhimillisen ponnistelunsa turhaksi ja tappioksi: ”Niinpä minä luen kaiken tappioksi tuon ylen kalliin, Kristuksen Jeesuksen, minun Herrani tuntemisen rinnalla”.

Tuloksia

Mitkä asiat meidän elämässämme estävät meitä tuntemasta Jumalaa ja ottamasta vastaan suurinta lahjaa, minkä ihminen koskaan voi saada?

Vasta kun Paavali kohtasi todellisen, täydellisen Rakkauden, joka antoi hänelle anteeksi ja pelasti, hän murtui ja muuttui. Kallis, ansaitsematon armo muutti hänet. Paavali sai elämälleen tarkoituksen, suunnan ja päämäärän: ”Juoksen kohti maalia saavuttaakseni voittajan palkinnon, pääsyn taivaaseen. Sinne Jumala kutsuu Kristuksen Jeesuksen kaikki omat.” Tämän kokivat myös Pietari ja muut opetuslapset. He kohtasivat Israelin Messiaan, koko maailman Vapahtajan. Armo kutsui seuraamaan, kutsui rakastamaan.

Kristuksen armo ei ole sanahelinää eikä turhaa puhetta, vaan siinä on Jumalan voima. Se synnyttää rakkautta meissä itsekkäissä ihmisissä yhä uudelleen ja uudelleen. Jumalan rakkaus on ikuista. Se ei ole sydänten pakkovaltaa vaan vapaaehtoista. Rakkauden liekki saa palaa meissä, jos siihen vain suostumme.

Itsekkyyden aikakausi

Elämme aikaa, jolloin on vaikea rakastaa. Meitä opetetaan itsekkääseen elämään: elämän onni on omissa tavaroissa, omissa kokemuksissa, omissa haaveissa. Kokoa itsellesi, unohda kärsivät ja usko maanpäälliseen paratiisiin.

Minäkin rakensin itsekkäästi vain omaa elämääni – kunnes todellinen tilani Jumalan lain ja pyhyyden edessä paljastui. Olin vain tyhjä kuori ilman rakkautta ja tarkoitusta. Edessäni avautui kaksi tietä – 1) oma itsekkyyden, kadotuksen tie sekä 2) Jumalan tahdon, armon tie, joka vie perille taivaaseen.

Sain tunnustaa syntisyyteni, antaa elämäni Jumalan käsiin ja pyytää Vapahtajaa, Jeesusta elämääni. Ja hän tuli, hän armahti, hän antoi Pyhän Hengen ja uuden suunnan elämälle. Jumalan lapsena sain oppia paljon uutta ja tärkeää. Samalla jouduin ja yhä joudun huomaan entistä syvemmin ja kipeämmin kuinka itsekäs ihminen olen. Sain myös oppia, että armo riittää, armo todella riittää. Tämän on moni saanut kokea.

On luovuttava vanhasta, jotta saisi uutta

Jumalan kutsuun ja suunnitelmaan kuului myös lähetystehtävä Etiopiassa, jonne sain perheeni kanssa lähteä vuonna 2004 noin kolmeksi vuodeksi.

Jotta pääsimme Etiopiaan – meidän piti luopua täällä Suomessa kodista, omasta autosta, omaisuuden hallinnasta, läheisistä ihmisistä, turvallisuudesta, mukavuuksista, lämpimästä vedestä, sähköstä ja monesta muusta.  Mutta mitä saimme? Taloja (yli 30), autoja, veljiä, sisaria, lapsia – jopa 50 lasta! Saimme olla perustamassa yhdessä seurakunnan kanssa orpolapsikeskusta Etiopian maaseudulle. Saimme nähdä, kokea, oppia ja palvella.

Se oli hyvin erityistä aikaa – annoimme jotain, mutta saimme monin verroin enemmän – niin kuin Jeesus lupasi. Silti me nykyajan lähetit olemme vain varjo verrattuna siihen, mitä lähetystyö oli reilut 100 vuotta sitten tai Paavalin aikana. Esimerkiksi lähetyksen uranuurtaja Martti Rautanen menetti 5 lastaan Ambomaalla. Täällä Suomessa taas tuntuu siltä, että rakkautemme hiipuu kaiken viihteen ja kuluttamisen keskellä.

Onko meidän suomalaisten koko elämänasenne ja -ihanne on vääristynyt? Tarvittaisiinko sydänten vallankumousta?

On aika pysähtyä ja kysyä itseltämme

Onko Jumalan rakkaus saanut koskettaa meitä ja avata sydämemme – kuten Erkki Lemisen runossa kuvataan ansaitsemattoman armon kosketusta: ”Ei käskemällä parannukseen saa. Se tapahtuu, kun Herra armahtaa, kun mieli hiljenee ja kuuntelee ja sydän rakkaudelle aukenee. Jo Herra armahda ja hiljennä. – – – Ei käskemällä rakkautta saa. Se tapahtuu kun Herra rakastaa, kun rikkoneelle anteeksi annetaan. Herra minua rakastaa ja armahtaa.”

Jumala rakastaa sinua iankaikkisella rakkaudella Kristuksessa Jeesuksessa: ”Tartu käteen Jumalan, tartu siihen, mikä kestää. Astu kalliolle, joka pettää ei voi. Tartu käteen Jumalan. Älä minkään anna estää. Kuule, kuinka sydämesi sykkii ja soi.” (A-M Kaskinen)

Monta tapaa palvella ja luoda uutta

On aika pysähtyä ja kysyä: miten voisimme nyt tässä elämänvaiheessa parhaiten palvella Jumalaa ja lähimmäisiämme?

Mistä voisimme luopua, miten voisimme antaa aikaamme, läsnäoloamme, osaamistamme ja varojamme – jotta rakkaus ja tasauksen periaate voisi toteutua paremmin tässä maailmassa?

Kirkon lähetystyö on erinomaisen tehokas ja luotettava kanava ihmisten auttamiseen. Ihmiset kaipaavat lohduttavaa ja rohkaisevaa sanomaa, he kaipaavat apua ja rakkautta elämäänsä.

Viime vuonna seurakunta-alueen vapaaehtoinen lähetyskannatus oli yhden tilaston mukaan 14.800 euroa. Jos täällä on noin 10 000 asukasta, se tarkoittaa noin 1 euroa ja 50 senttiä per asukas per vuosi. Kuukaudessa tämä rakkauden lahjan määrä on ollut reilut 10 senttiä… Mitä tämä kertoo meistä ja rakkaudestamme?

Yhdellä eurolla voi auttaa vähintään 10-kertaisesti, ehkä jopa 100-kertaisesti esimerkiksi Etiopiassa. Ajattelepa mitä tapahtuisi, jos jokainen antaisi vaikka 100 euroa vuodessa tai vielä enemmän!

Evankeliumissa Jeesus rohkaisee meitä rakastamaan ja tarvittaessa päästämään irti siitä, mistä pidämme tiukasti kiinni. Jumala ei jää mitään velkaa vaan hän korvaa sinulle vaivannäkösi runsain mitoin. Silloin toteutuu sana: Antaessaan saa.

Esitän teille haasteen: tulkaa mukaan lähetystyöhön – tukijoina ja joitakin jopa lähtijöinä. Kutsumme uusia tulijoita mukaan – kaiken ikäisiä! Tule mukaan luomaan toivoa ja tulevaisuutta, sekä itse rikastumaan, kun elämääsi avautuu uusia ikkunoita maailmankyliin.

”Älkää laittako toivoanne epävarmaan rikkauteen vaan Jumalaan, joka antaa meille kaikkea runsaasti nautittavaksi. Rikastukaa hyvistä teoista, olkaa anteliaita ja jakakaa omastanne. Näin te kokoatte itsellenne aarteen, hyvän perustuksen tulevaisuutta varten, jotta saatte todellisen elämän.” – meitä kehotetaan Paavalin sanoin (1 Tim 6:17-19).

Taivaallisen aarteen saajia

Näin meistä tulee todellisia säästäjiä. Mitä enemmän me annamme, sitä enemmän me säästämme – todellisia aarteita taivaalliselle pankkitilille. Siellä korkoprosentti ei ole 2 % vaan 100 % – kuten Jeesus lupasi. Saamme elää näillä koroilla mukavasti jo täällä maan päällä.

Hän lupasi meille myös ikuisen elämän – perintönä. Evankeliumissa sanottiin nimenomaan ”perii” iankaikkisen elämän. Perintö on aina ansaitsematon lahja: joku toinen on sen ansainnut ja koonnut. Se on kirjoitettu testamenttiin, Uuteen testamenttiin. Testamentissa edunsaajana olet juuri sinä:

”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että antoi ainokaisen Poikansa (kuolemaan ristillä), ettei yksikään, – ettet sinäkään – joka häneen uskot, joutuisi kadotukseen, vaan saisit iankaikkisen elämän”.

Tämän Kristuksen kokoaman perinnön me saamme ottaa täysimääräisesti käyttöömme, kun Herra istuu kirkkauden valtaistuimelleen tämän maailmanajan päättyessä. Mutta jo nyt saat varmistaa asemasi perillisinä, Jumalan lapsena, Kristuksen omana.

Ota vastaan mittaamaton lahja, ansaitsematon armo, uppoudu siihen, lepää siinä ja elä siinä. Lopulta vanha katoaa ja uusi elämä puhkeaa kukkaan.

 

Rukoilemme:

Vapahtajamme Jeesus, kiitos, että kuolit juuri meidän puolestamme, sovitit syntimme ja annoit meille elämän. Astu sydämiimme, kosketa ja hoida meitä. Anna sinun rakkautesi uudistaa meitä. Anna meille rohkeutta luopua vanhasta ja astua uuteen. Nosta meidän katseemme pois omasta itsestämme näkemään sinut ja toinen toisemme.

Kutsu meitä, vahvista ja varusta voimallasi. Anna rohkeutta ja viisautta. Opeta meitä lepäämään sinun mittaamattoman armosi varassa, turvassa, Kristuksessa Jeesuksessa. Aamen.