Uudeksi minä teen kaiken!

Virsi 318 Jeesus sä ainoa

.

Hartaus

Jeesus on Parantajamme. Tämä sanoma enteilee etenkin tulevaa, täydellistä iankaikkista elämää. Hieman jo siihen katseitamme suunnaten, luemme raamatuntekstin Ilmestyskirjasta.

.

Ilmestyskirja 21:5

Valtaistuimella istuva sanoi: Katso, uudeksi minä teen kaiken.
Ja hän sanoi: Kirjoita, sillä nämä sanat ovat vakaat ja todet”.

.

Uudeksi minä teen kaiken! Siinäpä on ihmeelliset sanat!

Tässä meidän maailmassamme näen usein vain vanhan purkamista, toki uuttakin kaiken keskellä. Minun kodissani tehdään parhaillaan keittiöremonttia. Koko keittiö piti tyhjentää ja tavarat ripotella eri puolille huushollia ja parvekekin pursuaa tavaraa.

Tein pari päivää purkutöitä. Kaikki revittiin pois ja rojut heitettiin pihalle. Joka paikassa puruja ja roskia. Kaaos jokseenkin täydellinen. Kaiken keskellä pitää pyörittää mahdollisimman normaalia arkea, hoitaa lapset ja koittaa nukkua levollisesti.

Pohjatyöt piti tehdä hyvin ennen kuin pääsimme asentamaan uutta. Varsinaisen asennuksen tekee tuttu kirvesmies. Siinä on viisasta käyttää ammattilaista. Uuden asentamisessakin on omat niksinsä. Vaiheita on monia. Kaivattu viimeistely, ovien asentaminen ja listat odottavat vielä ensi viikkoa. Kaikki näyttää hyvin keskeneräiseltä.

Sellaista lienee ihmiselämäkin. Keskeneräistä, kaaosta – välillä ihan hallittuakin sellaista, vanhan purkamista, uuden kaipaamista. Vanhan repiminen tuntuu raskaaltakin. Uuden rakentaminen on kovin perusteellista. Hyvä pohjatyö on olennaisen tärkeää.

Näin meissäkin rakennetaan jotain uutta, syvällistä ja iankaikkista. Lopputulosta emme vielä näe. Itsekään en tiedä, miltä keittiömme lopulta näyttää, kun kaikki on valmista.

Arkisen keittiöremontin keskellä olen rukoillut siihen Jumalan siunausta ja johdatusta. Hän on läsnä arjessakin ja on kiinnostunut elämästämme. Hän tietää kaikki vaiheet ja myös lopullisen, parhaan lopputuloksen. Hän on se ammattilainen, joka osaa hommansa, johon voi luottaa ja johon kannattaa turvautua.

Tämä pätee myös meidän maalliseen tomumajaammekin. Sekin kaipaa remonttia. Alkaahan se reistailla sitä pahemmin, mitä enemmän vuosia kertyy.

Mielellämme toivomme ja usein pyydämme, että Jumala parantaisi kaikki meidän vaivamme ja sairautemme. Toisinaan hän näin tekeekin. Mutta samalla Jumala on säätänyt osaksemme vanhenemisen, monenlaisia vaivoja ja maallisen tomumajamme murenemisen. Joudumme vielä tyytymään vajavuuteen.

Jo Hippokrates on sanonut viisaasti, että lääkärin tehtävänä on joskus parantaminen, usein lieventäminen ja aina lohduttaminen.

Näin Jumalan sanakin ja siihen liittyvä rukouskin toimivat. Joskus sana parantaa saman tien. Toisen puolesta rukoillaan pitkään ja jälkeenpäin todetaan, että sairaus on väistynyt monenkin asian yhteisvaikutuksessa.

Vaikka Jumalalla on valta parantaa ruumiimme ja sielumme yhdessä hetkessä, on syytä muistaa, että hän ei kuitenkaan lupaa meille täydellistä ja lopullista terveyttä tämän monin tavoin rikkinäisen, turmeltuneen, katoavan maailman keskelle.

Kaiken keskelle Jumalan sana tuo meille aina syvän, pettämättömän turvan ja lohdutuksen. Jeesus on joka päivä kanssamme ja kantaa meitä ja kantaa myös sairautemme. Emme milloinkaan ole yksin. Vaikka kaikki näyttäisi ja tuntuisi pelkältä pimeydeltä ja kaaokselta, sielläkin hän on kanssamme, kun vain huokaamme hänen puoleensa.

Ja aina, oman aikataulunsa mukaisesti hän tuo meidät takaisin valoon – jotain syvää kokeneena ja ehkä vähän oppineenakin.
Enää ei niin paljon ihmiseen vaan Jumalaan luottaen.

Saamme siis katsoa ja ihmetellä oman elämämme purkutyömaan keskellä siihen uuteen, jota Jumala on luomassa ja tekemässä. Ja vaikka emme vielä näe lopputulosta, saamme ennen kaikkea tuntea hänet, joka on kaiken alku, sisältö ja täyttymys.

Kun omat silmämme kovin helposti takertuvat vain siihen, mikä on huonosti, Jumala antaa meille lasit nähdä uutta, sitä mitä on jo nyt kasvamassa elämässämme ja sitä uutta, mikä kerran on tuleva osaksemme.

Näin taivaallinen Parantajamme ja Lääkärimme meitä hoitaa. Toisinaan hän parantaa, usein lieventää ja aina lohduttaa. Ja kun saamme itse kokea tätä kaikkea, saamme lähteä Vapahtajamme matkakumppaneiksi toteuttamaan tätä samaa.

Niillä lahjoilla ja kyvyillä, mitä meille on suotu, saamme mekin parantaa tätä kärsivää maailmaa, lieventää sen tuskaa ja aina olla lohduttamassa ja rohkaisemassa.

Parhaiten teemme sen, kun tuomme etsiviä, hapuilevia, parantajaa ja kaiken uudeksi tekevää auttajaa kaipaavia ihmisiä Vapahtajamme ristin juurelle – saamaan synnit anteeksi ja saamaan Pyhän Hengen ja Jumalan sanan elämän matkaoppaaksi kohti taivasta.

Mitä ikinä onkaan meillä takana, tässä hetkessä tai edessä, hän vie meidät perille. Siellä saamme nähdä, kuinka kaikki on juuri niin kuin meille on luvattu: Katso, uudeksi minä teen kaiken!

.

Virsi 514

.

Rukoilemme:

Pyhä Jumalamme, taivaallinen Isämme.
Kiitos, että sinä luot uutta kaiken katoavaisen keskellä.
Kiitos, että saamme luottavaisin mielin pyytää sinulta:

Siunaa henkemme, sielumme ja ruumiimme, tämä päivä ja tulevaisuutemme. Siunaa uskolla, rauhalla ja ilolla.

Siunaa murheet, että ne voi kestää, ja siunaa huokaukset uskoksi.
Siunaa iloksi ja autuudeksi pyhä sanasi.
Siunaa yön pimeys, jotta voi turvallisesti levätä.
Siunaa valoisat päivät, että voisi iloiten toimia.

Siunaa meille leipämme, kotimme ja koko elämämme.
Siunaa rakkaat läheiset ja kaukaisetkin ystävämme.

Herra Jeesus, kiitos, että lasket kätesi päällemme ja siunaat meidät
Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Aamen.