Turkki

TURKKI NYKYAJAN, HISTORIAN JA RAAMATUN VALOSSA

 

Turkissa koettu vallankaappausyritys ja sen jälkeiset vastatoimet osoittavat jälleen, että suuretkin muutokset voivat tulla nopeasti. Toisaalta Turkissa on koettu jo pitkään islamistisen suuntauksen nousua etenkin nykyisen presidentin johdolla.

Perustuslaissa määritellään, että Turkin valtio on uskonnollisesti neutraali demokratia, vaikka Turkin väestö on lähes kokonaan islaminuskoista. Kun neutraali demokratia on ollut horjumassa, sotilasvoimat ovat palauttaneet maan perustuslain vaatimalle tielle. Tämä on tavallaan puolustusvoimien yksi tehtävä: yllä pitää perustuslain mukaista elämää. Tietysti sotilasvallankaappaukset ja niiden jälkeiset toimet ovat sisältäneet väkivaltaa ja oikeuden horjumista. Silti enemmistö on pitänyt tärkeänä valtion uskonnollista neutraaliutta. Monet Turkin muslimit ovat varsin maallistuneita.

Tämänkertainen ”vallankaappaus” vaikuttaa olleen niin pinnallinen ja ammattitaidoton, että jo sen perusteella on herännyt epäilyjä siitä, että se olisi järjestetty tai provosoitu. Tämän vahvistaa se, että presidentillä on ollut valmiina kymmeniä tuhansia ihmisiä koskeva pidätys- ja toimenpidelista.

Vallankaappaus kukistettiin nopeasti ja rajut puhdistustoimet aloitettiin välittömästi armeijassa, oikeuslaitoksessa, poliisivoimissa, paikallishallinnossa, yliopistoissa ja oppilaitoksissa. Ulkomailla olevien tutkijoiden ja opiskelijoiden pitää palata välittömästi Turkkiin. Maahan on julistettu poikkeustila pitkäksi aikaa ja samalla on kerrottu, että ihmisoikeussopimukset eivät ole toistaiseksi voimassa. Rajua ja hämmästyttävää!

Presidentti Erdogan julisti vallankaappausyrityksen ”Jumalan (Allahin) lahjaksi”. Sen varjolla hän raivaa opposition viimeiseen mieheen ja naiseen asti. Demokratia vaihtuu totaaliseen diktatuuriin. Jopa kuolemanrangaistus on nostettu esille ja jää nähtäväksi, otetaanko se virallisesti käyttöön. Epävirallisia keinojakin on riittävästi…

Presidentin tavoitteena on islamilaistaa koko maa läpikotaisin. Media on presidentin hallussa, islamilaista lakia otetaan käytäntöön sopivissa määrin ja maan neutraalista armeijasta tulee islamistihenkinen armeija. Muutos etenkin armeijassa on järisyttävä. Turkin armeija on maailman kahdeksanneksi suurin. Sillä on 600 000 miehen vakiarmeija, valtava määrä moderneja lentokoneita (F-18 ja F-35), panssarivaunuja ja jopa lentotukialus. Tällainen islamistiarmeija Euroopan porteilla on melko huolestuttava ilmiö, varsinkin kun Eurooppa elää kriisistä toiseen heikkouden tilassa.

Mutta onhan Turkki sentään Nato-maa ja pudottihan se Venäjän taistelukoneen! Tämä on tietysti pidäke, mutta kuinka kauan? Presidentti Erdogan on jo lämmitellyt suhteitaan Venäjään ja Putin onkin isällisesti kertonut olevansa valmis kouluttamaan Turkin asevoimia ja opettamaan heille ”oikeaa isänmaallisuutta”. Venäjän koneen pudottanut pilotti on nyt liitetty sopivasti vallankumouksellisiin, joten tämäkin särö on jo korjattu.

Presidentti Erdogan elää todellista diktaattorin elämää. Hänen arvostelunsa johtaa nopeasti vankeuteen. Presidentti rakennutti itselleen 600 miljoonan euron hintaisen luksuspalatsin, jonka kerrotaan herättävän Saddam Husseininkin kokemaan syvää kateutta ja häpeää haudassaan. Presidentillinen perhe elää käsittämätöntä ökyrikaselämää. Samalla Turkin lapsista joka neljäs kärsii vakavasta köyhyydestä.

Turkki on valtavien ristiriitojen maa. Pakolaisvirta, terrorismi, talousahdinko, turismin hiipuminen, sota kurdeja vastaan, Syyrian sota, diktatuuri jne. repivät maata rikki. Sen sijaan, että kansan elämää parannettaisiin viisaudella ja rakkaudella, se painetaan syvään pelon ja sorron orjuuteen – islamin nimissä.

Miten Turkin tilanne kehittyy tulevina päivinä ja vuosina?

 

Raamatun ja historian valossa tiedämme, että Turkki on kokenut värikkäitä vaiheita. Nykyisen Turkin alueella on asunut useita kansoja ja ns. kaupunkivaltiot olivat tavallisia kuten Kreikassa ja Lähi-idässä. Lyydian kuninkaana eli kuuluisa Kroisos, joka oli upporikas.

Turkin valloitti Persia 500-400 eKr. kunnes alue joutui Aleksanteri Suuren haltuun 334 eKr. Hänen jälkeensä maa jaettiin jälleen pieniksi valtapiireiksi. Tämän jälkeen Rooma valtasi ne vuoteen 50 eKr. mennessä.

Rooman valtakunnan aikana kristinusko levisi vahvasti Turkin eli Vähä-Aasian alueelle. Monet Uuden testamentin mainitsemat seurakunnat olivat tuolla alueella. Kun kristinuskosta tuli Rooman valtauskonto, sen painoarvo kasvoi myös tällä alueella. Vuonna 330 jKr. keisari Konstantinus Suuri nimitti Byzantinon Rooman uudeksi pääkaupungiksi. Sen nimeksi tuli Konstantinopoli (Istanbul). Kun Länsi-Rooma sortui, Itä-Rooma jatkoi vielä lähes 1000 vuotta. Tästä kaupungista tuli samalla ortodoksikirkon keskus.

Ajan myötä Itä-Rooma kuihtui ja Vähässä-Aasiassa kasvoi Osmanien valtakunta. Lopulta se kukisti Konstantinopolin vuonna 1453 jKr. ja muutti kaupungin nimeksi Istanbul. Tämä merkitsi islamin vallankumousta.

Vuosisatojen aikana Osmanien valtapiiri kasvoi ylitse Kreikan ja Itä-Euroopan. Siitä tuli suurvalta. Tosin 1800-luvulla ja etenkin 1900-luvun alussa se alkoi heiketä ja hävitä monia sotia. Tämän myötä se menetti suurimman osan maa-alueistaan. Vuosina 1915-17 osmanit syyllistyivät armenialaisten ja assyrialaisten kansanmurhaan, jossa kuoli pitkälti yli miljoona ihmistä.

Turkissa nousi kansanliike, joka johti Osmanian valtakunnan päättymiseen ja uuden Turkin syntymiseen vuonna 1922. Toisessa maailmansodassa Turkki oli liittoutuneiden puolella ja sodan jälkeen maa sai merkittävää tukea Usalta, mikä antaa taustaa Turkin viime vuosikymmenten elämälle.

Vuonna 2007 Turkki aloitti jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa. Samaan aikaan alkoi islamilaisen AKP-puolueen nousu. Sen johdossa oli Abdullah Gülin, jota nyttemmin syytetään vallankaappauksesta ja kaikesta mahdollisesta. Koska AKP-puolue ja Gülin ajoivat islamisaatiota, armeija esti hänen valtaannousun. Kuitenkin seuraavissa vaaleissa AKP-puolue sai 47 % äänistä. Tästä lähtien puolue on vahvistunut ja käynyt kulissien takaista ”sotaa” etenkin maan neutraalia armeijaa vastaan. AKP:n johdossa toimivat Gülin ja nykyinen presidentti Erdogan. He riitautuivat vuonna 2013, jolloin Gülin lähti maanpakoon Yhdysvaltoihin. Ilmeisesti Gülin ajoi maltillisempaa islamia ja vallankäyttöä kuin Erdogan.

Turkki on siis kokenut monenlaisia vaiheita ja se on ollut syvästi kristillistä aluetta. Tämä on kääntynyt lähes 100 % islamilaisuuteen.

 

Raamatussa puhutaan erityisestä Googin sodasta, jossa Roosin (Venäjän) johtaja Goog (= Vladimir = suuri hallitsija) johtaa laajan liittouman yllätyshyökkäykseen Israelia vastaan. Tästä kerrotaan Hesekielin kirjan luvuissa 38-39.

Tässä ei ole mitään uutta. Entinen Neuvostoliitto osallistui kaikkiin Israelin vastaisiin sotiin, joita muslimimaat kävivät Israelin itsenäistymisestä alkaen vuonna 1948. Niitä olivat:

 • Itsenäisyys/vapaussota 1948-49 /
  Egypti, Syyria, Jordania, Libanon, Irak, arabien puolisotilaalliset joukot
 • Kuuden päivän sota 1967 /
  Egypti, Jordania, Syyria, Irak, Kuwait, Saudi-Arabia, Sudan ja Algeria > Israel valloitti Siinain
 • Suezin kanavasota 1967-1970 /
  Israelin ja Egyptin välinen asemasota
 • Jom Kippur sota 1973 /
  Yllätyshyökkäys suurena sovituspäivänä; Egypti, Syyria, Irak, Jordania ja Marokko; esim. Syyriasta vyöryi 1400 panssarivaunua Israelin 188 panssarivaunua vastaan; Neuvostoliitto aseisti hyökkääjät > Israel valloitti Siinain, Länsirannan, Itä-Jerusalemin ja Golanin

 

Yhä tänään Venäjällä on erittäin läheiset suhteet moniin muslimimaihin. Kun Venäjä on tarjonnut aseita ja sotilaskoulutusta, Venäjä on saanut vastineeksi halpaa öljyä ja vahvan jalansijan Lähi-idässä.

Erityisesti Googin sodan yhteydessä luetellaan monia profeetta Hesekielin aikaisia kansoja, jotka osallistuvat tähän tulevaan suureen sotaan. Neljä niistä asutti nykyisen Turkin aluetta. Ne ovat Mesek, Tuubal, Goomer ja Toogarman.

Turkin suhde Israeliin on aina ollut jännitteinen. Kun diktatuuri ja kova islam saavat maan ja armeijan haltuunsa, on ilmiselvää, että Turkki tulee jakamaan monien muslimien kokeman vihan Israelia kohtaan.

Kun Googin sodan aika koittaa, Turkki on yksi merkittävä sotilaallinen voima hyökkäämässä kohti Israelia Venäjän mobilisoimana. Siinä vaiheessa Turkin ja Naton suhde on jo päättynyt virallisesti tai ainakin tosiasiallisesti.

Israel on kuitenkin Jumalan silmäterä. Joka koskee Jumalan silmäterään vastoin hänen tahtoaan, tuhoutuu. Näin tapahtuu Googille ja hänen joukoilleen.

Milloin tämä kaikki tapahtuu? Raamattu kertoo kaksi edellytystä:

 • On oltava Israelin valtio. Sellaista ei ollut lähes 2000 vuoden aikana. Israelin valtion uudelleen perustaminen vuonna 1948 on valtava jumalallinen ihme.
 • Israel elää rauhassa. Lähi-idän rauhansopimusprosessi ei ole edennyt. Sitä on kuitenkin käyty jo vuosikymmeniä. Eräänä päivänä solmitaan rauha, jossa Israel luopuu ratkaisevasti omista eduistaan. Sille taataan ehkä EU:n tai kansainvälisten rauhanturvajoukkojen suoja. Tähän Israel suostuu, koska se saa rakentaa temppelin kalliovuorelle. Tätä rauhantilaa hyödyntää Venäjä ja kumppanit. Israelin suojattomuus ja temppeli ovat muslimeille äärimmäinen houkutus ja raivon aihe. Samalla Venäjä saa tilaisuuden osoittaa olevansa suurvalta. Kaiken takana on sielunvihollisen viha Jumalaa, Kristusta, juutalaisia ja seurakuntaa vastaan. Ratkaiseva taistelu on jo käyty Golgatalla. Vihollinen on voitettu. Käynnissä on enää epätoivoinen viivytystaistelu ennen lopullista, täydellistä, ikuista rauhaa.