Sote-soppa, perustuslaki ja Jumala

SOTE-SOPPA, perustuslaki ja Jumala

Sote-soppaa on hämmennetty jo vuosikausia. Sopan valmistuminen lykkääntyy aina vain eteenpäin. Kokkeja ja makutuomareita on monen sorttisia. Toiset uskovat, että käsillä on historian paras, maukkain keitos. Toiset eivät antaisi sitä edes koirille.

Politiikka on viimeisen vuoden aikana ollut sangen mielenkiintoista. Koko kansan teatterissa on uusia käänteitä ja uusia näytöksiä tuhkatiheään. Mitä ensi viikko tuo taas tullessaan?

Perustuslakivaliokunta on sekin ollut aktiivinen. Tuntuu, että koko Suomen valtakunnan kaikki valta on siirretty perustuslakivaliokunnalle. Muutama vuosi sitten tuskin mikään nousi otsikoihin siinä mielessä, että jokin sääteillä oleva laki olisi ollut vastoin perustuslakia. Nyt sitä tuntuu olevan lähes kaikki.

Jos jokainen olisi aidosti Suomen lain edessä tasavertainen, ainakin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta, se olisi käsittämätön ihme. Jokainen syntyy hyvin erilaisiin lähtökohtiin, eri alueelle, erilaisiin perheisiin, erilaisiin lähtökohtiin. Toinen joutuu ajamaan kuoppaista, reikäistä asfalttitietä; toinen uusinta moottoritietä pitkin. Toisella on vanha lada ja toisella uusi mersu. Toinen kulkee kirpparivaatteissa, toinen uusissa merkkivaatteissa. Toinen asuu kehä ykkösen sisällä ja toinen susirajan takana.

Tuoreimman tilaston mukaan varakkain 10 % omistaa 47 % omaisuudesta Suomessa. Köyhempi 50 % omistaa vain 10 %. Tasan eivät mene onnenlahjat. Tässäpä sitä olisi työtä perustuslakivaliokunnalle…

Toki on niin, että lait tulee valmistella niin, että ne ovat perustuslain mukaisia. Se on selvä. Miksi siinä on ennen onnistuttu ja nyt se on aivan mahdotonta? Onko lainvalmistelun taso romahtanut? Vai onko perustuslakivaliokunta politisoitunut, niin että jokin tietty poliittinen linja hallitsee sen toimintaa. Vai onko perustuslaki vain kaunista utopiaa, johon vedotaan vain silloin, kun siihen on sopiva intressi?

Sekava Sote-tilanne on hämmentävä monella tapaa. Se tuo merkittävää haittaa yhteiskuntamme toiminnoille.

Jumalakin on kiinnostunut hyvinvoinnistamme. Varsinkin Vanha testamentti antoi paljon ohjeita hyvän hallinnon järjestämiseksi ja toteuttamiseksi. Nyt Uusi testamentti kiteyttää hyvän elämän sisällön.

Jumalalle oikeudenmukaisuus, rakkaus, huolenpito ja hyvinvointi ovat sydämenasioita. Kuinka moni onkaan viitsinyt rukoilla tai kysyä neuvoa Häneltä, joka on kaiken inhimillisen järjestyksen ja elämän Luoja? Tai lukea hänen Pyhää Sanaansa?

Nyt päättäjät taistelevat oman agendansa puolesta – hamaan poliittiseen kuolemaan ja sekasortoon saakka.

Jeesuksen ristin juurella, Sanan äärellä ja Pyhän Hengen johdatuksessa ihmiset sen sijaan löytäisivät elämän ja toinen toisensa. Soppa valmistuisi nopeasti. Siitä tulisi maukas. Siitä riittäisi kaikille. Tasapuolisesti.