Paras ja kestävin todellisuus

VASTAUKSIA ELÄMÄN PERUSKYSYMYKSIIN
– itämainen mystikko, länsimainen ateisti ja materialisti, muslimi ja kristitty vastaavat

 

Elämän peruskysymysten äärellä

Jokainen ihminen miettii elämän syvimpiä peruskysymyksiä ja etsii niihin vastauksia. Usein elämä kulkee arkisesti monien kiireiden keskellä. Hetkittäin elämän haasteet pysäyttävät perimmäisten asioiden ääreen. Ne ovat hyvin tärkeitä. Jos emme ymmärrä, mistä elämässä on kyse, emme osaa elää sitä mielekkäällä tavalla. Näitä syviä peruskysymyksiä ovat:

  • Miksi olen olemassa?
  • Mikä on elämän tarkoitus?
  • Mikä on oikein ja väärin?
  • Miksi maailmassa on niin paljon pahaa?
  • Miksi minä kärsin?
  • Mikä on minun tulevaisuuteni?

Näihin kysymyksiin saamme nyt kuulla neljä perusvastausta, jotka nousevat keskeisistä maailmankatsomuksista ja uskonnoista.

 


(1) Itämaisen mystikon vastaus

Koko maailma on harhaa ja jokainen ihminen on harhaa. Sinä olet harhaa. Siksi ei ole mitään pahuutta, eikä myöskään mitään hyvyyttä. Sinun pitää meditoida ja vapautua tästä harhasta. Sinun pitää sulautua olemattomuuteen (jumaluuteen), niin kuin pisara mereen. Häviä, lakkaa olemasta, katoa. Siinä on sinun ikuinen tulevaisuutesi. Kun korotat itsesi valaistuneeksi ja jumalaksi, sinua ei enää ole.

Ongelma: Maailma on äärimmäisen totta ja nämä idän ihmiset elävät siinä ihan tavallista arkea. He syövät, juovat, käyvät töissä, harrastavat jne. Syvässä mielessä he eivät itsekään usko tähän. Jos se olisi totta, jokaisen pitäisi välittömästi pysähtyä meditoimaan hellittämättömästi.

 


(2) Länsimaisen ateistin ja materialistin vastaus

Ei ole Jumalaa. Kaikki on syntynyt sattumalta. Kaikki on vain energiaa ja materiaa. Sinä olet vain biologinen kone. Siksi ei ole mitään perimmäistä oikeaa tai väärää – pelkkää materiaa ja mekaniikkaa. Elämä on vain hetken liekki ikuisessa kuoleman yössä. Lopulta millään ei ole mitään tarkoitusta. Pian sinäkin olet sammunut liekki. Siinä on sinun tulevaisuutesi. Ihmisellä ei ole todellista arvoa.

Ongelma: Tiede ei kykene luotettavasti selvittämään maailman syntyä eikä rakennetta (vain 4 % on näkyvää materiaa). Sattuma ei synnytä tarkoituksenmukaisia rakenteita. Persoonattomasta materiasta ei synny käsittämättömän monimutkaisia eliöitä ja persoonia. Lisäksi koko ihmiskunnalla on luontainen taju Jumalasta ja monia kokemuksia hänestä.

 

 

(3) Muslimin vastaus

On kyllä jumala nimeltä Allah, mutta häntä ei voi tuntea läheisesti. Hän on etäinen ja arvaamaton. Hän on sekä hyvän että pahan lähde. Yhtenä päivänä hän saattaa armahtaa, toisena ei. Ihmisen tulee alistua kohtaloonsa. Ei ole sovitusta eikä mitään pelastusvarmuutta. Koraani tuntee vain yhden varman tien paratiisiin – se on kuoleminen pyhässä sodassa. Paratiisi on miesten moniavioinen, maallinen ja aistillinen paratiisi. Alistu, tulevaisuuttasi et voi tietää. Ihmisen arvo on vähäinen.

 


Tässä oli kolme perusvastausta

  • elämä on harhaa
  • elämä on sattumaa
  • elämä on arvaamatonta kohtaloa

Minkä varaan sinä rakentaisit ajallisen ja ikuisen elämäsi? Tyydyttävätkö nämä vastaukset? Mikään niistä ei tuo rauhaa. Mikään näistä ei rohkaise elämään, rakastamaan ja iloitsemaan. Kaikki ne ovat vastoin elämän realiteetteja. On olemassa jotain parempaa ja suurempaa.

 

 

(4) Kristinuskon vastaus

Maailma ei ole harhaa eikä se ole syntynyt sattumalta, vaan se on Jumalan luomisteko. Maailma ja sen elävät olennot on rakennettu äärimmäisen tarkan, käsittämättömän viisaan suunnittelun tuloksena.

Siksi Jumala sanoo sinulle: Minä olen sinun Luojasi. Sinä olet minun kuvani, kallisarvoinen, tärkeä ja rakas. Sinä olet olemassa, koska minä tahdon. Olen luonut sinut rakastamaan ja elämään ikuisesti. Sinulla on paras mahdollinen tulevaisuus. Sinun kannattaa elää ja iloita!

Samalla Raamattu suhtautuu äärimmäisen realistisesti nykyiseen elämään. Ihminen kääntyi pois Jumalasta, menetti yhteyden häneen, ihminen turmeltui, kärsimys ja kuolema koskettavat jokaista. Ihminen etsii onnea vain maallisista, mutta ei löydä sitä.

Kuolema on Jumalan työkalu, jonka tarkoituksena on kääntää ihmiset ikuisen elämän lähteen puoleen ja rajoittaa ihmisen pahuuden valta muutaman vuosikymmenen mittaiseksi. Kun ihminen palaa Luojansa yhteyteen, elämä voittaa kuoleman. Jumala sanoo viimeisen sanan: Elämä.

Kärsimyksen ja kuoleman keskellä Jumala tulee ihmiseksi, kulkee ristintien, sovittaa syntimme ja avaa jälleen mahdollisuuden palata alkuperäiseen tarkoitukseen – Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen kautta. Jumala ei ole passiivinen sivusta katsoja vaan hän kantaa syvimmän tuskan ja kivun. Hän käsittelee pahuuden ja kärsimyksen ongelman ja lopulta luo uuden, täydellisen maailman ja elämän. Kärsimys kestää vain pienen hetken. Jumala antaa iankaikkisen lohdutuksen ja täyttymyksen.

Jumala ei ole arvaamaton. Hän ilmoittaa itsensä hyvin selvästi pyhässä Sanassaan, Raamatussa. Siinä on kaksi pääosaa: laki ja evankeliumi. Lain kautta Jumala ilmoittaa tahtonsa, hyvän elämän periaatteet. Laki myös paljastaa ihmisen syntisyyden. Evankeliumissa Jumala ilmoittaa armahtavan rakkautensa Kristuksessa Jeesuksessa, jossa hän sovitti syntimme. Kristuksen persoona, elämä, ristinkuolema ja ylösnousemus ovat tarkin kuva Jumalasta ja hänen rakkaudestaan. Kun ihminen kohtaa Jumalan Kristuksessa Jeesuksessa, hän saa elämän ja rakkauden. Samalla hän löytää itsensä ja lähimmäisensä ja saa elämälleen syvän tarkoituksen.

Evankeliumi kuuluu kaikille. Jokaiselle annetaan sama mahdollisuus. Jokaisella on pettämätön toivo. Kun lotossa arvotaan jättipotti, ehkä vain yksi voittaa sen. Eikä hänkään saa sillä rahalla vastausta elämän perimmäisiin kysymyksiin eikä voita kuolemaa. Mutta evankeliumin, Kristuksen kautta jokaiselle ihmiselle lahjoitetaan ikuinen elämä, joka tuo rakkauden, rauhan ja ilon.

 

Kristillisen uskon vastaus on täysin ylivertainen

Kristillinen usko avaa täyden kuvan elämästä. Kristillinen usko perustuu Jumalaan, Luojaamme. Se on äärimmäisen totta ja realistista. Jokainen voi siitä vakuuttua omakohtaisesti – katsomalla maailmaa, omaa itseään, Raamatun Sanaa ja turvautumalla henkilökohtaisesti Jumalaan Kristuksen kautta.

Kun ihminen avaa sydämensä Jumalalle, Kristuksen kautta, hän saa syvän suhteen Luojaansa. Silloin hän saa omakohtaisen, koetun ja koetellun vastauksen elämän syvimpiin kysymyksiinsä. Silloin hän voi elää turvallisin mielin ajallisen elämän ja kohdata siihen kuuluvat vaikeatkin haasteet ja kipukohdat. Luoja on kanssani ja vie kaiken läpi kotiin saakka.

 

Avaa sinäkin sydämesi ja rukoile:

Taivaallinen Isä,
tahdon kokea tämän kaiken todeksi omalla kohdallani.
Anna syntini anteeksi, ota minut lapseksesi. Tapahtukoon aina sinun tahtosi elämässäni.

Tule Jeesus Kristus minulle Vapahtajaksi ja Herraksi.
Anna minulle sopiva elämäntehtävä.
Kasvata minua Sanallasi ja johdata Hengelläsi.

Siunaa ja varjele minut ja
kaikki läheiset ja ystävät, jotka ovat mielessäni.
Vie perille taivaan kotiin.

Aamen.