Voiko Jumalan tuntea?

VOIMMEKO TUNTEA JUMALAN HENKILÖKOHTAISESTI JA RIITTÄVÄN LUOTETTAVASTI?

Jouluisen Seurakuntasanomien pääkirjoituksessa sanottiin komeasti: Jumala ei mahdu oppeihin, käskyihin eikä kieltoihin. Jumalaa ei voi käsittää eikä omistaa. Joulun sanoma on siinä, että Jeesus syntyy joulun tunnelmoinnissa yhä uudelleen ihmisten mieliin. Sanotusta herää monia kysymyksiä ja ongelmia. Sanat Jumala ja Jeesus ovat tuttuja, mutta niiden sisältö ei.

Kristinusko on ilmoitususkonto, jossa Jumala ilmoittaa itsensä ihmiselle Raamatun ja Jeesuksen Kristuksen kautta. Ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja sellaisena hän voi tuntea Luojansa. Meidät on nimenomaan luotu suhteeseen Jumalan kanssa. Koska syntiinlankeemus on katkaissut tämän yhteyden ja vääristänyt tajumme Luojastamme, Hän lähetti Poikansa maailmaan. Jeesus Kristus tuli maailmaan sovittamaan syntimme, ilmoittamaan Jumalan ja hänen tahtonsa. Juuri tästä on joulussakin kysymys: Jumala astuu ihmisyyteen ja ihmiseksi historiassa, todellisuudessa.

Pääkirjoituksen mukaan syntyy kuva, että Jumalaa ei voi tuntea eikä käsittää. Mistähän uskonnosta tässä on kysymys? Kristinuskossa läpi Raamatun kaikuu viesti: Tuntekaa Jumala kaikilla teillänne! Jeesuksen antamassa lähetyskäskyssä kristityt lähetettiin julistamaan armollisen, rakastavan, hyvän ja pyhän Jumalan tuntemista kaikkien kansojen keskelle. Viestinä ei ollut: ”te ette voi tuntea Jumalaa”. Kristikunta onkin läpi historian noudattanut Herransa käskyä.

Raamattu on täynnä opetusta Jumalasta ja hänen hyvästä tahdosta. Meillä on järjellinen ja hengellinen kyky tuntea Jumala hänen Sanansa välityksellä. Voimme ”nähdä” ja tuntea Jumalan sydämen, tärkeimmän ytimen. Selvää on se, että emme kykene käsittämään Jumalan koko äärettömyyttä. Kuitenkin, kun Jumala ilmoittaa olevansa ”Kaikkivaltias”, hän on sitä. Kun hän ilmoittaa olevansa ”Rakkaus”, hän on sitä – erityisesti Jeesuksen Kristuksen sovitustyön valossa. Kun hän ilmoittaa olevansa ”Totuus”, hän on sitä. Kun hän ilmoittaa olevansa ”Pyhä”, hän on sitä. Jumala onkin suuri Minä olen. Hän On. Näin Jumala ”mahtuu” oppilauseisiin, käskyihin ja kieltoihin, jotka hän itse ilmoittaa. Niiden kautta tunnemme Jumalan persoonan, ominaisuudet, luonteen ja tahdon perustavaa laatua olevalla tavalla, vaikka ei täydellisesti.

Sen sijaan modernia kristillisyyttä riivaava liberaaliteologia on epäuskon teologiaa. Se kieltää koko Raamatun, Jumalan, Kristuksen, kristillisen uskon, moraalin ja elämän. Se käyttää vain kristillisiä nimiä ja termejä, mutta antaa niille aivan toisen, vieraan sisällön. Niinpä kyse ei olekaan kristillisestä uskosta. Jäljelle jää vain se, mitä Jumala ei ole – heidän mielestään. Jumala on heille jotain, mitä kukaan ei voi määritellä eikä käsittää. Tähän pimeään tuntemattomaan he haluavat vetää kaikki muutkin.

Jos kirkko hukkaa Herransa, se hukkaa oman identiteettinsä ja tehtävänsä! Elämme merkillisiä aikoja. Onneksi Joulun suuri sanoma on siitä huolimatta totta ja jokaisen ulottuvilla. Jumala rakastaa meitä. Hän tulee luoksemme Jeesuksessa, joka on sovittanut syntimme. Me saamme anteeksi. Saamme olla Jumalan lapsia. Saamme luottaa turvalliseen taivaalliseen Isään. Saamme luottaa Jumalan hyviin lupauksiin Raamatussa. Ne ovat sinuakin varten! Tule Jeesus kirkastamaan sydämemme ja joulumme niin, että emme jää pimeyteen. Anna meille ilo Sinun tuntemisessasi!

 

(Mikäli haluat enemmänkin tutustua liberaaliteologian vakaviin ongelmiin, katso sivuston kohdasta ”Uskon perusta ja puolustaminen” alakohta ”Liberaaliteologian harhat ja vaikutukset”.)