Mitä sinulla on?

MITÄ SINULLA ON?

Profeetta Elian aikana oli nälänhätä ja Jumala lähetti palvelijansa Sarpatiin leskivaimon luo. Tästä tapauksesta kertoo 1 Kuningasten kirjan 17 luku. Elia näki lesken ja pyysi ensin häneltä juotavaa ja heti sen jälkeen syötävää. Vaimo vastasi, ettei hänellä ole leivänpalastakaan, vain kourallinen jauhoja ja vähän öljyä. Kerättyään puut hän aikoo leipoa niistä viimeiset leivät, syödä ne poikansa kanssa ja sitten kuolla.

Elia pyysi naista valmistamaan näistä vähäisistä aineksista pienen kaltiaisen (pienen leivän) ensin hänelle ja sen jälkeen leipomaan itselleen ja pojalleen. Jos hän tekisi näin, jauhot ja öljy eivät tulisi loppumaan häneltä Jumalan säätämään päivään asti.

Leski uskoi Jumalan palvelijaa ja leipoi viimeiset leipänsä. Elia sai osansa sekä äiti ja poika oman osansa. Tämän jälkeen ruukussa oli aina jauhoja ja astiassa öljyä niin kauan kuin nälänhätää kesti. Jumala piti huolta leskestä, joka oli kuuliainen ja antoi vähästään ensin Hänelle ja vasta sitten itselleen. Näin hän selvisi nälänhädän yli ja tuli ylenpalttisesti siunatuksi.

Kuinka helposti me puutteen keskellä toimimmekaan niin, että otamme ensin itsellemme ja jos jotain jää yli, annamme anovalle tai tarvitsevalle osansa. Elia kysyi naiselta, mitä hänellä oli. Ahdingossamme näemme helposti sen, mitä meillä ei ole ja jäämme sen vangiksi. Valitamme osaamme ja jäämme odottamaan ”kuolemaamme”.

Jumala sen sijaan nostaa katseemme pois ongelmasta ja kysyy, mitä sinulla on. Ratkaisu ongelmaan löytyy olemassa olevista tarvikkeista.

Muistamme pienen pojan eväät, viisi leipää ja kaksi kalaa, jotka tämä antoi Jeesukselle. Tuskin poika ajatteli, että hänen täytyi ottaa ensin itselleen ennen kuin antoi loput Jeesukselle. Uskon hänen antaneen lapsen innolla koko eväspakettinsa Jeesukselle sillä seurauksella, että sai itse tuhansien muiden tavoin vatsansa täyteen.

Raamatussa kehotetaan myös tuomaan maan ensisato Jumalalle. Luojamme haluaa saada ensimmäisen ja parhaan osan itselleen voidakseen siunata sen moninkertaisesti takaisin meille. Hän haluaa ensimmäisen sijan sydämessämme ja elämässämme. Hän ei hallitse pakolla vaan odottaa ihmiseltä vapaaehtoista antautumista ja rakkautta itseään kohtaan. Kun ihmislapsi toimii näin Hänen tahtonsa mukaan, Isä iloitsee tästä kuuliaisuudesta ja siunaa lastaan monin tavoin.

Jumala halusi leskivaimon todellisen turvan olevan Hänessä eikä viimeisessä leivässä. Kun vaimo uskaltautui luottamaan Herraan ja toimi tämän ohjeiden mukaan, usko lähti liikkeelle hänen sydämessään ja hän sai nähdä ihmeen. Tämän ihmeen tarkoitus oli osoittaa naiselle, kuinka Jumala näki hänen hätänsä ja oli kiinnostunut auttamaan häntä.

Älä puutteen keskellä katso vähäisyyteen vaan näe se, mitä sinulla on. Anna se sitten Jumalalle ja katso, mitä Hän tulee tekemään. Älä myöskään anna huonoa ja viimeistä, vaan anna parasta ja ensimmäistä. Osoita näin kunnioitusta Luojaasi ja Herraasi kohtaan. Vaikket tiedä etukäteen, mitä Hän tulee tekemään, toimi Hänen tahtonsa mukaan. Tulet lesken lailla yllättymään Jumalan hyvyydestä ja huolenpidosta itseäsi kohtaan.

 

Seurakuntapastori Pirkko Koivunen