Millä valtuuksilla?

MILLÄ VALTUUKSILLA?

 

Kun Jeesus saapui Jerusalemiin kohtalokkaana pääsiäisenä, hän astui Jumalan temppeliin, kaatoi rahanvaihtajien pöydät, päästi uhrieläimiä karkuteille, haastoi uskonnollis-poliittisen johdon ja opetti kansaa. Ei ollut mikään ihme, että häneltä penättiin valtuuksia moiseen toimintaan.

Aikamme suomalaisessa politiikassa on viime aikoina kyselty hallituksen mandaatin perään. Onko sillä todellakin oikeus hivuttaa Suomi Natoon ja näin vetää maamme aktiivisen ydinaseuhan alle? Onko sillä todellakin oikeus laittaa maamme peruspilarit myyntikuntoon ja antaa maailman superrikkaitten kuoria kermat päältä mm. terveyden- ja sairaanhoidon, postin, rautatieliikenteen, lentoliikenteen, kaivosten jne. yksityistämisen myötä? Kertoivatko puolueet vaaleissa, että näin ne aikovat tehdä? Annoimmeko me äänemme ja oikeutuksen tällaiseen?

Kysymys on erittäin perusteltu. Mutta johtaako se mihinkään? Onko kansamme lopulta niin välinpitämätön, että maamme peruspilarit saadaan murtaa rauhassa Naton näennäisissä suojissa? Pelkäänpä, että näin on. Kansa on tyytyväinen, kunhan vain on leipää ja sirkushuveja – siis itsellemme. Ei tuleville sukupolville. Meille huvitukset, lasku jälkipolville. Jottain tarttis tehrä!

Entä sitten Jeesuksen kohdalla? Hän oli tekojen mies. Ylipapit olivat rakentaneet oman imperiuminsa yhdessä eliitin kanssa. Kansaa kyykytettiin ja siltä nyhdettiin ne vähäisetkin rahat uskonnollisuuden nimissä. Kun Jumalan temppelin piti olla kaikkien kansojen rukoushuone, siitä oli tehty aivan oikeasti markkinapaikka. Yleisesti käytössä ollut raha piti vaihtaa kalliilla kurssilla erityiseksi temppelirahaksi, jonka sitten saattoi lahjoittaa tai jolla voi ostaa uhrieläimiä, jotka oli hinnoiteltu pilviin. Koska temppelialue olit todella laaja, monet oikaisivat temppelin poikki…

Jeesus oli jo aiemmin haastanut valheellisen uskonnollisen johdon ja eliitin. Hän opetti ja kansa kuunteli. Lisäksi hän teki vastaansanomattomia ihmeitä ja tunnustekoja. Sairaat paranivat, kuolleet heräsivät, luonnonvoimat kumarsivat Herransa edessä. Kaikella tällä Jeesus osoitti, että valtuudet olivat kohdillaan. Niiden perusta oli Jumalassa ja pyhissä Kirjoituksissa.

Valtuudet olivat kohdillaan, mutta Jeesus lyötiin ristille, koska ylipapit ja vanhimmat halusivat pitää kukkaronsa ja asemansa. He naamioituivat muodollisen, ulkokultaisen uskonnollisuuden ja valta-aseman taakse. Ongelma ratkeaisi, kunhan vain ikävä soraääni hiljennettäisiin…

Hivuttava spitaali ei parantunut laittamalla laastaria päälle ja olemalla hiljaa. Lopulta kuolema korjasi. Israel kaatui Rooman miekkaan ja temppeli revittiin maan tasalle – kuten Jeesus ennusti karulla tavalla. Menettipä Israel kotimaansakin lähes 2000 vuodeksi! Kunpa sama ei tapahtuisi rakkaalle synnyinmaallemme.

Jeesus tuli parantamaan ja pelastamaan Israelin kansan sen syvimmästä hädästä eli synnistä, joka aina tuo kuoleman. Lääkärin apu ei kelvannut ja kuolema tuli. Rakkaudessaan Jumala haluaa parantaa ja pelastaa Suomenkin kansan. Se alkaa aina yksilöstä – sinusta ja minusta. Saako Jeesus Kristus tulla elämäämme ja kääntää kurssimme kohti elämää ja taivasta? Hän ei myy meitä halvalla pois vaan on kalliisti ostanut meidät vapauteen ja elämään ristinkuolemansa hinnalla. Hän ei suojele meitä petollisesti ydinaseilla vaan iankaikkisella armolla, rakkaudella ja pyhyydellä.

Jeesuksella valtuudet ja voimat riittävät tähän kaikkeen. Entä riittävätkö ne ihmisellä?