Elämän leipää sinulle!

ELÄMÄN LEIPÄÄ SINULLE!

”Älkää tavoitelko katoavaa ruokaa, vaan katoamatonta, sitä, joka antaa ikuisen elämän. Minä olen elämän leipä. Joka tulee minun luokseni, ei koskaan ole nälissään.” (Johanneksen evankeliumi 6:27,35).

Leivästä on kyse. Olin perheeni kanssa Etiopiassa lähetystyössä. Siellä etiopialainen leipä, injera (amharaksi) tuli tutuksi. Se valmistetaan teff-heinäkasvin siemenistä, joista paistetaan noin 40 cm levyinen lettuleipä. Injeraa nautitaan tulisen liha-, kana- tai kasviskastikkeen kera. Vielä illallakin vatsassa kuumottaa mukavasti. Meillä Suomessa leipiä on joka lähtöön, varmastikin sata erilaista. Puutetta ei ole – toisin kuin siellä Etiopiassa.

Vaikka Etiopiassa puutetta riitti, hengellisesti monet etiopialaiset olivat ravittuja. Heille suhde Jumalaan oli itsestään selvyys. Kun kerran mainitsin ystävilleni – ikään kuin salaa – että meillä länsimaissa monet eivät usko Jumalaan, reaktio oli hämmentynyttä naurua. Sellainen ei mahtunut heidän käsitysmaailmaansa.

Kun etiopialaiset ovat aineellisen puutteensa keskellä kohtuullisen tyytyväisiä, me suomalaiset olemme yltäkylläisyytemme keskellä kohtuullisen tyytymättömiä. Miten tämä on mahdollista? Eikö raha, omaisuus, sosiaaliturva ja viikonlopun viihdykkeet tuokaan elämän syvintä onnea?

Entä suhteemme kuolemaan? Etiopiassa kuolema on jokapäiväinen, avoimesti kohdattu, näkyvä vieras. Meillä Suomessa se on kätketty laitoksiin. Ajallinen leipä on kyllä tarpeen, mutta se ei kanna kuoleman yli eikä se tuo syvintä tyydytystä ja iloa elämään. Oletko sinä löytänyt tyytyväisyyden ja perusrauhan?

Minä olen löytänyt! – Hänestä, joka on katoamaton elämän leipä. Kristuksessa olen liitetty iankaikkiseen persoonaan, jonka tahdosta olen olemassa, jonka varassa elän nyt ja jonka luokse menen ikuiseen, täydelliseen elämään. Hänen avulla voimme kohdata ilot ja surut, onnistumiset ja epäonnistumiset, elämän ja kuoleman. Minusta itsestäni tätä voimavaraa ei löydy. Väärät luulottelut ja toiveet romahtavat realiteettien edessä, mutta Kristus kestää, koska hän on todellinen elämän leipä.

Tätä leipää syövät monet etiopialaiset, mutta… entä sinä? Ota vastaan elämän leipä, Kristus, joka on sovittanut syntisi ja armahtaa sinut.

 

Rukoile kanssani: ”Tapahtukoon Sinun tahtosi elämässäni. Anna syntini anteeksi Jeesuksen Kristuksen tähden. Ota minut lapseksesi, näytä tehtäväni ja vie minut kerran Sinun luoksesi kotiin. Aamen.”