Ihmeellinen arvomme

VANHAN ROSVON IHMEELLINEN ARVO

 

Eräänä päivänä satuin lukemaan uutisen amerikkalaisesta miehestä, joka löysi syrjäisen kaupungin pienestä kaupasta kolme vanhaa valokuvaa. Hän osti nuo kuvat 2 dollarilla. Mies aavisteli, että kuvat saattaisivat olla arvokkaita. Huolellisten tutkimusten jälkeen selvisi, että yksi kuvista oli peräisin 1870-luvulta. Kuva esitti kuuluisaa rosvoa nimeltä Billy the Kid. Hänestä oli aiemmin vain yksi originaali kuva ja tämä oli vielä paljon parempi.

Minkä arvoinen tuollainen vanha, nuhjuinen kuva sitten oli? Valokuvasta tarjottiin 4,3 miljoonaa dollaria! Hurja hinta! Kuka hullu siitä niin paljon maksaisi? Joku sen halusi maksaa ja siksi se kuva olikin niin arvokas. Sen päälle laitettiin lappu: maksettu 4,3 miljoonaa dollaria.

 

Entäpä jos sinusta otettaisiin valokuva, paljonko siitä irtoaisi? Voisit laittaa lehteen ilmoituksen: myytävänä herra X:n tai neiti Y:n valokuva! Mitä luulet, saisitko siitä 10 euroa tai maksaisiko joku enemmänkin?

Itse asiassa, pelkkä pala vanhaa valokuvapaperia on lähes arvotonta, mutta siinä oleva oikea kuva voi nostaa sen arvon pilviin. Mekin olemme kuten tuo vanha valokuva. Materiaalisesti arvioituna olemme lopulta vain muutama litra vettä ja purkillinen maan tomua. Sellaisina siis lähes arvottomia. Tuskin edes parin euron arvoisia.

Mutta koska meidän olemuksemme muottiin on lyöty ihmeellinen kuva, me olemmekin suunnattoman arvokkaita. Meidät on luotu Jumalan kuvaksi. Meissä on jotain ainutlaatuisen ihmeellistä ja arvokasta. Samalla meistä löytyy sen vanhan, syntisen rosvon ruttuinen ja kellahtanut kuva kuten siinä vanhassa valokuvassa.

 

Ajatella, että joku hullu maksaa vanhasta, rosvosta otetusta kuvasta 4,3 miljoonaa! Mitä järkeä siinä on? Eihän se kuva edes elä! Mutta silti tuo maksu määrittää kuvan käyvän arvon.

Entä mikä onkaan meidän arvomme elävinä kuvina? Mitä meistä on maksettu? Kun katsomme itseämme ja lähimmäisiämme, kurjintakin sellaista, on tärkeää muistaa ja ymmärtää: Jumala on luonut jokaisen ihmisen ja jokainen on olemassa Jumalan tahdosta. Jokainen heijastaa jotain ainutlaatuista Jumalasta. Samalla jokainen ihminen on turmeltunut. Mutta silti Jumala ei ole hylännyt meitä jonnekin syrjäiseen nurkkaan vaan hän on lunastanut meidät. Jumala on itse sovittanut meidät ristillä. Jumala on maksanut jokaisesta ihmisestä suunnattoman ja mittaamattoman Jumalan Pojan hinnan. Ja juuri tuo Jumalan luomisteko ja Golgatan ristillä tapahtunut lunastusteko määrittää jokaisen ihmisen – sinun ja minun ikuisen hinnan ja arvon. Kaiken lisäksi Jumala tulee kirkastamaan meidät täydellisiksi.

Niinpä sinuun on laitettu hintalappu: ”Suunnattoman arvokas Jumalan taideteos. Maksettu Jumalan Pojan hinta. Vielä nyt ruttuinen, rikkinäinen, kulunut ja haalistunut, mutta uudelleen masteroinnin jälkeen täydellisen kaunis, eheä ja säteilevä – Jumalan virheetön kuva, ainutlaatuisen persoonan kirkastamana!”

 

Rukoilemme:

Rakas Taivaan Isä. Kiitos, että sinä olet luonut meidät.
Kiitos, että rakastat ja pidät jokaista meitä arvokkaana.

Kiitos, että sinun armosi peittää meidän ruttumme, rikkinäisyytemme ja syntimme.
Kiitos, että saamme juuri tällaisina olla sinun armahtavien, parantavien ja uudistavien kasvojesi edessä.
Hoida meitä läsnäolollasi. Paranna sydämemme haavoja ja anna meille terve itsetunto,
joka perustuu siihen, että sinä olet Golgatan ristillä ostanut ja lunastanut meidät sinun lapsiksesi.

Opeta meitä näkemään jokaisen ihmisen arvo sinussa
ja toimimaan niin, että hekin löytäisivät arvon ja merkityksen sinun yhteydessäsi.

Kiitos, että saamme olla matkalla kohti täydellisyyden maata ja taivasta.
Kulje kanssamme ja pidä meistä iankaikkisesti huolta.

Aamen.