Rauha maailman levottomuuden keskelle

RAUHA MAAILMAN KESKELLE

”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” (Joh 14:27) Näin sanoi Vapahtajamme Jeesus Kristus.

 

Täällä Suomessa olemme saaneet nauttia rauhan vuosia jo 70 vuoden ajan. Aivan viime päivinä ja kuukausina olemme joutuneet kokemaan jotakin maailman levottomuudesta. Perusturvallisuutemme on järkkymässä. Uutisia olemme kuulleet kriiseistä, terrori-iskuista ja sodista kiihtyvään tahtiin. Meille suomalaisille rauha on ollut itsestään selvyys emmekä ehkä osaa sitä edes arvostaa, ainakaan niin kuin sukupolvet, jotka kokivat sotien repivyyden.

Ihminen voi kokea sisäistä rauhaa, kun hänen elämänsä on tasapainossa ja on hyvä olla. Mutta hyvin moni kokee, ainakin ajoittain sisäistä levottomuutta, ahdistusta, rikkinäisyyttä ja jopa toivottomuutta. Syitä sellaiseen voi olla moniakin. Elämä ja sen tilanteet ovat monimuotoisia. Ehkä työpaikka on mennyt ja oma taloustilanne on ahdistava, jopa toivoton. Ehkä ihmissuhteissa on vaikeaa. Ehkä terveys on horjumassa. Kullakin meistä voi olla omat syymme rauhattomuuteen.

Täällä Suomessa elämme korkean elintason, monenlaisen yltäkylläisyyden keskellä. Varsinkin jos vertaan vaikkapa Etiopiaan, jossa olin lähetystyössä 3,5 vuoden ajan. Näiden kahden ero on yhtä suuri kuin yöllä ja päivällä. Etiopiassa köyhä on äärimmäisen köyhä ja jopa keskiluokkakin elää niukalla ravinnolla, pienessä nälässä.

Kaiken yltäkylläisyyden keskellä on hämmästyttävää, että täällä on todella paljon masennusta, ahdistusta, väkivaltaa ja toivottomuutta. Jopa yli puoli miljoonaa suomalaista käyttää masennuslääkkeitä! Se on aivan käsittämättömän suuri määrä, kun otamme huomioon hyvät elinolosuhteet maassamme.

 

Tämä tosiasia pakottaa meidät kysymään, miksi täällä on niin paljon pahoinvointia ja ahdistusta, rauhattomuutta. Miksi? Eikö materiaalinen hyvinvointi takaakaan ihmiselle sisäistä sopusointua, onnea ja rauhaa? Ilmeisesti ei! Elintaso ei olekaan sama asia kuin elämänlaatu. Elämänlaatu koostuu oikeastaan kaikista tekijöistä, jotka liittyvät ihmisen hyvinvointiin.

Korkea elintaso ei takaa korkeaa elämänlaatua. Se voi jopa kääntyä laatua vastaan. Korkea elintaso tuo monia elintasosairauksia mukanaan. Jopa lähes puolet länsimaisista sairauksista kytkeytyy liialliseen ja epäterveelliseen ravintoon, vähäiseen liikuntaan, päihteisiin ja älyttömään kuluttamiseen. Kun sotien aikaiset sukupolvet olivat työn ja säästämisen sukupolvia, me olemme kuluttamisen ja nautintojen sukupolvi. Paljon haaveiltu lottovoitto ei sekään välttämättä tuo onnea vaan voi sekoittaa elämän täydellisesti.

Sotavuosina ja siedettävinä pula-aikoina kansamme terveys oli parhaimmillaan. Silloin syötiin terveellisesti ja kohtuullisesti, sekä liikuttiin runsaasti. Eikä tavoiteltu kaikkea mahdollista krääsää. Ymmärrettiin, että elämän onni onkin pitkälti kohtuullisuudessa.

Toki on selvää, että aineellista elintasoa pitää olla sen verran, että perustarpeemme täyttyvät: tarvitsemme vettä, ruokaa, lämpöä ja työtä ja tekemistä. Suomalainen köyhäkään ei ole maailmanlaajuisesti köyhä. Suomalainen köyhä on rikas verrattuna etiopialaiseen köyhään, jolla ei ole yhtään mitään – ei mitään omaa eikä edes sosiaaliturvaa.

 

Kaiken maallisen yltäkylläisyyden, kohtuullisuuden ja puutteen keskelle Jeesus tarjoaa meille rauhaa ja tyytyväisyyttä – jotain sellaista, joka on erilaista kuin maailman tarjoama rauha. Mitä Jeesus mahtoi tarkoittaa?

Mikään aineellinen hyvinvointi ei takaa ihmiselle syvintä onnea, tyytyväisyyttä ja rauhaa. Vasta yhteys elävään Jumalaan antaa syvimmän rauhan ja turvan. Mitä hyötyä on paljostakaan omaisuudesta, jos se lopulta on taakka ja rasite?  Vaikka rahalla saa monia asioita, elämän keskeisiä asioita sillä ei saa. Rahalla ei saa aitoa rakkautta eikä aitoja ystäviä. Rahalla ei saa elämäänsä lisävuosia yli kunkin ihmisen oman maksimimitan. Rahalla ei voiteta kuolemaa eikä sillä saa ikuista elämää.

Etenkin kuolemanpelko syö ihmisen elämän mielekkyyden ja parhaimmat voimavarat. Kuoleman ja sen pelon tuoma syvin rauhattomuus pitää peittää jatkuvasti – kukin omalla tavalla ja tyylillä. Monissa kodeissa pauhaa radio tai tv. Moni tekee jotain taukoamattomasti, osaamatta pysähtyä. Jotkut tuudittautuvat päihteisiin – unohtaakseen kuolevaisuutensa. Ja vaikka joskus välillä pysähtyisikin, ihminen ei itsestään käsin voi löytää ratkaisua ja turvaa kuoleman edessä.

 

Me aikuisetkin olemme kuin pieniä lapsia, joiden vanhemmat on riistetty. Orpo, koditon lapsi ei syvässä mielessä tiedä, kuka hän on, mistä tulee, minne menee. Kun lapsen yhteys vanhempiinsa katkeaa, vaikkapa hetkeksi, hän hätääntyy ja tulee levottomaksi. Kun vanhempi on jälleen näköpiirissä, lapsi rauhoittuu ja tietää: kaikki on hyvin, olen turvassa.

Jeesus tarjoaa meille kaikkein syvintä rauhaa, turvaa ja rakkautta. Hän palauttaa yhteytemme Jumalaan, Luojaamme. Kun palaamme Taivaallisen Isän yhteyteen, sydämemme saa levon: Olen turvassa, olen täydellisen ja hyvän Isän hoidossa. Olen rakastettu, hyväksytty. Olen armahdettu. Syntini on annettu anteeksi.

Kun meidät on liitetty Jumalaan, meidät on liitetty iankaikkiseen elämään, sillä Jumala on ikuinen. Hän on yli luomakunnan, yli kaiken materian. Maailmankaikkeuden ja ihmisen olemassaolon perustana ei ole materia vaan Jumala, joka on olemukseltaan Henki.

 

Puhuessaan rauhasta Jeesus kertoi myös Pyhästä Hengestä: ”Minä olen rukoileva Isää, ja Hän antaa teille toisen Puolustajan olemaan teidän kanssanne iankaikkisesti, totuuden Hengen.”

Kun avaamme sydämemme Jumalalle, Hän tulee lähelle, Hän tulee sydämiimme Pyhässä Hengessä, Kristuksen kautta. Jumalan läsnäolo meissä synnyttää perusrauhan, joka kantaa läpi koko elämän, läpi elämän aurinkoisten ja hyvien päivien, läpi elämän myrskyjen, haaksirikkojen ja pettymysten, läpi kriisien ja sotien. Silloin emme ole koskaan enää yksin, emme elämässä, emmekä kuolemassa, sillä Hän on kanssamme ja vie meidät perille kotiin.

 

Rukoilemme:

Kiitos Jeesus, että sinä olet luvannut antaa meille sinun rauhasi.
Kiitos, että kuolit ristillä meidän puolestamme, jotta saisimme anteeksi, yhteyden Jumalaan ja iankaikkisen rauhan sydämeen.
Täytä meidät läsnäolollasi, rauhallasi, rakkaudellasi ja hyvän tahtosi toteutumisella.
Anna sinun rauhasi tuoda rauhaa myös maailman kriisien ja sotien keskelle.
Siunaa, varjele ja johdata meitä ja läheisiämme niissä elämäntilanteissa, joissa olemme.
Siunaa jokainen päivämme ja koko elämämme.
Sinun nimessäsi, aamen.