Nummela: Rukous on suuri etuoikeus

UUSI TIE -LEHTI / Pääkirjoitus 3.2.2016
Leif Nummela

päätoimittaja, teologi, kirjailija

 

 

RUKOUS ON SUURI ETUOIKEUS

 

Olemme sekä yhteiskunnallisesti että kirkollisesti juuri nyt vakavien haasteiden edessä. Taloudelliset haasteet ja maamme poliittinen sijainti tekevät Suomen tulevaisuudennäkymät hyvin haasteelliseksi. EU:n kokonaistilanne on vielä suurempien haasteiden edessä. Lähi-idästä kuulemme jatkuvasti niin paljon uutisia sodista ja kuolemasta, että niihin on vaara turtua. Maailma tarvitsee epätoivoisesti rauhaa.

Kirkollisesti elämme kaikkea muuta kuin herätyksen aikoja. Maallistuminen, teologinen sekavuus, evankelioimistyön voimattomuus ja lähetystyön kasvun puute rampauttavat kristikansaa. Ainoa todellinen lääke näihin haasteisiin, on uskonpuhdistuksen kaltainen todellinen paluu Raamattuun, Jumalan sanaan. Se kääntäisi kirkon kohtalon ja valmistaisi sen kohtamaan kaiken, mihin EU lopulta ajautuukaan.

Suurta viisautta on myös kääntyä rukouksessa Jumalan puoleen, niin kuin vaikeina aikoina on ennenkin tehty. Jeesuksen opetus rukouksesta on todella rohkaiseva. Hän kehottaa meitä rukoilemaan hänen nimessään ja liittää sellaiseen rukoukseen ja lupaa että sellainen rukous tulee kuulluks. Rukoileminen Jeesuksen nimessä merkitsee ainakin kahta asiaa.

Maallistuminen, teologinen sekavuus, evankelioimistyön voimattomuus ja lähetystyön kasvun puute rampauttavat kristikansaa.

Se joka rukoilee Jeesuksen nimessä, tulee Jumalan eteen luottaen yksinomaan Jeesukseen, jumalasuhteensa perustana. Hän tietää hyvin, ettei hänellä ole mitään omia ansioita, joiden tähden Jumalan pitäisi kuulla häntä. Hän ei lainkaan kuvittele, että se miten hän itse rukoilee, kiittää tai ylistää Jumalaa, saisi Jumalan vastaamaan. Hän tietää, että häneltä puuttuu kokonaan sellainen vanhurskaus ja pyhyys, jonka varassa voisi ylipäätään astua Jumalan eteen. Hän lähestyy Jumalaa kuin ansioton palvelija: luottaen toisen nimeen, ei omaansa. Hän luottaa toisen vanhurskauteen ja pyhyyteen, ei omaansa.

Raamatun mukaan synti estää Jumalaa kuulemasta meitä. Siksi Jeesuksen nimessä rukoileva tietää, että anteeksiantamus ja armo ovat rukouksen välttämättömiä kulmakiviä.

Toiseksi Jeesuksen nimessä rukoileminen merkitsee myös rukoilemista Jumalan tahdon mukaan. Vain silloin kun rukouksemme ovat sopusoinnussa Jumalan tahdon kanssa, voimme odottaa Jumalan kuulevan meitä. Monesti rukouksemme ovat itsekkäitä ja lihallisia. Etsimme niiden avulla jotakin aivan muuta kuin Jumalan valtakuntaa ja Jumalan tahdon toteutumista. Miksi Jumala kuulisi tällaisia syntisiä rukouksia? Sen sijaan, Jumala on luvannut kuulla syntisen rukoukset. Silloin, kun ne esitetään turvaten yksinomaan Jeesukseen.

Mikä suunnaton etuoikeus se onkaan, että voimme rukoilla Jeesuksen nimessä. Heikoimmaksi ja syntisimmäksikin itsensä kokeva kristitty voi tulla rohkeasti Jumalan eteen. Hän voi rohkeasti pyytää Jumalalta apua. Hän voi odottaa, että Jumala kuulee häntä ja vastaa hänen rukouksiinsa. Jeesuksen nimessä. Jeesuksen tähden.

uusitie.com/aiheet/paakirjoitukset