Riidoista ratkaisuihin

RIIDASTA RATKAISUIHIN

 

Lähtökohta on se, että

  1. konfliktit ovat elämässä väistämättömiä, koska ihmiset ovat erilaisia ja he haluavat erilaisia asioita; olemme myös itsekkäitä eli syntisiä eikä meissä itsessämme ole rakkautta
  2. meillä on vastuu siitä, miten kohtaamme toisen ihmisen konfliktitilanteessa
  3. voimme itse vaikuttaa siihen, miten konflikti ratkeaa

 

  

MITEN VOIN ESTÄÄ ENNAKOLTA RIITOJEN SYNTYMISTÄ

 

Erilaisia suhtautumistapoja

 Jotkut meistä pyrkivät välttämään riitoja viimeiseen saakka. He painavat kaikki epäoikeudenmukaisuudet ja loukkaukset sisimpäänsä, mutta eivät uskalla nostaa niitä esiin keskusteltavaksi. Ihminen, joka kerta toisensa jälkeen kokoaa sisällensä pettymystä ja vihastumista, on lopulta kuin painekattila. Kun viimeinen pisara jonain päivänä tipahtaa kattilaan, paine käy liian suureksi ja silloin räjähtää. Toinen vaihtoehto on, että ihminen alistuu, tukahtuu, murtuu, kuihtuu ja masentuu – jopa niin pitkälle, että hän voi menettää itseluottamuksensa, arvonsa ja elämänhalunsa.

Jotkut ihmiset taas nostavat äänekkäästi esille pienetkin erimielisyydet ja nostavat niistä isomman metelin kuin on aiheellista. Suuri osa ihmisistä sijoittuu jonnekin näiden kahden ääripään väliin.

 

Tärkeintä ei ehkä olekaan konfliktien välttely, vaan se, että opimme käsittelemään konflikteja

 Seuraavat esimerkit auttavat sekä estämään varsinaisia riitoja että käsittelemään niitä oikealla tavalla: 

  • Keskustele vaikeat ja toistuvasti riitaa aiheuttavat aiheet läpi silloin, kun olette kumpikin rauhallisella mielellä. Älä ota asiaa esille kiukkuisena tai väsyneenä.
  • Käsittele pettymykset mahdollisimman pian, niin etteivät ne ehdi kerääntyä.
  • Opettele arvostamaan erilaisuutta ja kunnioittamaan toista ihmistä, vaikka et voisikaan hyväksyä joitakin hänen valintojaan. Erilaisuus voi parhaillaan tuoda rikkautta elämäämme.
  • Meillä saattaa olla elämässämme kipuja ja haavoja, jotka eivät ole täysin parantuneet. Jos riidan aihe liippaa liian läheltä haavojamme, reagoimme turhan voimakkaasti. Anna Jeesuksen parantaa haavasi ja käsittele ne vaikkapa yhdessä sielunhoitajan kanssa.
  • Älä ole liikkeellä voittaja-häviäjä asenteella. Pyri yhteiseen ratkaisuun.
  • Esitä toivomuksia valitusten ja syyttelyn sijaan, sillä ne johtavat nopeasti lumipalloefektiin, jossa pienestä paisuu valtavia riitoja.
  • Tarkista, että olet ymmärtänyt toisen viestin oikein. Osa riidoista syntyy pelkistä väärinkäsityksistä.
  • Rukoilkaa yhdessä.
  • Rohkaise toisia ja hoida ihmissuhteitasi. Kun rakennat hyvän pohjan ihmissuhteillesi, erimielisyyksien käsitteleminenkin onnistuu miellyttävämmällä tavalla.

 

Raamatunkohtia:

”Hylätkää kaikki katkeruus, kiukku, viha, riitely ja herjaaminen, kaikkinainen pahuus. Olkaa toisianne kohtaan ystävällisiä ja lempeitä ja antakaa toisillenne anteeksi, niin kuin Jumalakin on antanut teille anteeksi Kristuksen tähden.” Ef. 4: 31-32

 ”Jos on mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa.” Room. 12:18

”Vaikka vihastuttekin, älkää tehkö syntiä. Sopikaa riitanne, ennen kuin aurinko laskee.” Ef. 4: 26

 ”Tietäkää, rakkaat veljeni, että itse kunkin tulee olla herkkä kuulemaan mutta hidas puhumaan ja hidas vihaan, sillä miehen viha ei johda oikeudenmukaisuuteen, jota Jumala tahtoo.” Jaak. 1: 19-20

 ”Joka vaalii ystävyyttä, unohtaa loukkauksen, joka menneitä kaivelee, menettää ystävänsä.” Snl. 17:9

 

 

VINKKEJÄ RAKENTAVAAN RIITELEMISEEN

  

  • ÄLÄ PAKENE ”TAISTELUPAIKALTA” KESKEN ASIAN SELVITTÄMISEN. PAKENEMINEN ON USEIN OSOITUS SITÄ, ETTÄ KOET JÄÄVÄSI ALAKYNTEEN ETKÄ OLE VARMA, RIITTÄVÄTKÖ OMAT TAITOSI RIIDAN SELVITTÄMISEEN. a) Jos olet niin vihainen, ettet kykene kohtaamaan toista rakentavalla tavalla, kerro se hänelle. Pyydä, että saat rauhoittua vaikka ulkona tai toisessa huoneessa ja että sitten jatkatte asian käsittelyä. Voit käydä vaikka rukoilemassa. b) Älä kuitenkaan lykkää keskustelua tarpeettoman pitkälle. Sellainen johtaa helposti mykkäkouluun. Siinä koulussa kukaan ei yleensä opi mitään.
  • ÄLÄ UHKAILE, PAKOTA TAI YRITÄ MANIPULOIDA TOISTA. ÄLÄ NIMITTELE.
  • ÄLÄ ASETA KYSEENALAISEKSI TOISEN IHMISEN ARVOA. OSOITA, ETTÄ TOINEN HENKILÖ ON SINULLE ARVOKAS, VAIKKA OLETKIN ERI MIELTÄ HÄNEN KANSSAAN.
  • ÄLÄ MUUTA PUHEENAIHETTA, VAAN YRITÄ PYSYÄ RIIDAN AIHEESSA JA SELVITTÄÄ KYSEINEN ASIA.
  • ÄLÄ VEDÄ RIITAAN MUKAAN MUITA HENKILÖITÄ. ÄLÄ MYÖSKÄÄN MUISTUTA VANHOISTA, JO KÄSITELLYISTÄ ERIMIELISYYKSISTÄ TAI ANTEEKSIANNE­TUISTA VIRHEISTÄ.
  • ÄLÄ OLE YLIDRAMAATTINEN.

 

  • KUUNTELE ja KATSO MYÖS TOISEN NÄKÖKULMASTA. ÄLÄ ASETU HETI PUOLUSTUSKANNALLE. TEE KYSYMYKSIÄ JA PYYDÄ TARKEMPAA SELVITYSTÄ NIISTÄ SEIKOISTA, JOITA ET PYSTY YMMÄRTÄMÄÄN.
  • PUHU OMASTA PUOLESTASI ja KÄYTÄ MINÄ-VIESTEJÄ JA KERRO OMA NÄKÖKULMASI: Minusta tuntuu tältä; vrt: Sinä aina teet tai sanot…
  • KERRO TUNTEISTASI JA MIELIPITEESEESI VAIKUTTAVISTA SYISTÄ. NÄIN AUTAT TOISTA YMMÄRTÄMÄÄN SINUA PAREMMIN.
  • RIIDAN PÄÄMÄÄRÄNÄ ON LÖYTÄÄ MOLEMPIA TYYDYTTÄVÄ RATKAISU RIIDAN AIHEESEEN. SOPIKAA LOPUKSI. PYYDÄ ANTEEKSI, JOS OLET LOUKANNUT TOISTA.

 

 

Mari Vihinen, seurakuntapastori